Роман Солодкопівець, св.
  • Пон, 14/10/2013 - 00:13

Преподобний Роман Солодкопівець народився в V столітті в сирійському місті Емес. Переїхавши до Константинополя, він став паламарем у храмі Святої Софії. Ночами преподобний усамітнювався на молитву в полі або в заміському Влахернському храмі.

Святий Роман не мав дару читання і співу. Одного разу, в навечір'я Різдва Христового, він читав кафізми, але так погано, що його змінив інший читець, а клірики осміяли Романа. Засмучений юнак довго молився перед іконою Пресвятої Богородиці. Вночі Матір Божа з'явилася святому уві сні і, подавши сувій (грецькою "Кондакіон"), наказала з'їсти. Так преподобний Роман отримав дар розуміння, творення і виконання церковних співів. Це було в день Різдва Христового. На всеношній святий Роман чудовим голосом проспівав у храмі свій перший кондак: "Діва днесь Пресущественного народжує". Від того сувою ("кондака") і всі піснеспіви преподобного стали називатися кондаками. Святий Роман перший написав і ікоси - піснеспіви, які він складав при нічних чуваннях в своїй кімнаті.

За ревне служіння святий Роман був висвячений у сан диякона і став вчителем співу. До самої смерті, близько 556 року, преподобний диякон Роман Солодкопівець склав до тисячі піснеспівів, багатьма з яких християни і по нині славлять Господа.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua