Росія включила до списку заборонених українських книжок духовну літературу
  • Втр, 03/11/2015 - 17:32

Про це заявив перший заступник голови Держкомтелерадіо України Богдан Червак в інтерв'ю газеті "День".

"Росіяни забороняють у себе українські книжки, які, на їхню думку, несуть загрозу "русскому миру". Так, наприклад, в цій країні заборонені три мої книги, зокрема збірник "Лицарі духу", присвячена українським поетам (Телізі, Ольжичу, Маланюку та іншим). Заборонили в Росії і українську духовну літературу - книги митрополита Андрея Шептицького та Патріарха Йосифа Сліпого, навіть ті з них, в яких йдеться про сповнення релігійних обрядів. Виникає питання - який критерій? Очевидно, під заборону потрапляє все, що пов'язано з українською ідеєю, ідентичністю, національно-визвольною боротьбою", - сказав Червак.

За його словами, не чекаючи реакції парламенту на засилля російської книги на українському ринку, яка нерідко є контрафактною і є інструментом інформаційної війни, Держкомтелерадіо подало Державній фіскальній службі перелік сепаратистської літератури, яка була видана в Росії і завезена в Україну з метою політичної дестабілізації ситуації.

"На адресу Держкомтелерадіо відразу посипалися звинувачення. По-перше, нам говорили, що, забороняючи книги, ми схожі Росію. А, по-друге, багато наполягали на тому, що такими методами ми просто не зможемо вирішити проблему і російська книга все одно залишиться на ринку. Але не варто порівнювати наші дії з російськими. Ми ставимо бар'єр виключно ідеологічній літературі, літературі, мета якого - ліквідація Української держави", - підкреслив він.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо підкреслив, що в Україні необхідні системні зміни - введення маркування або ліцензування, внесення змін до законодавства.