Розбещеність, шахрайство і ризик капітуляції: кардинал Баньяско заявляє про деградацію італійського політичного апарату
  • Срд, 26/09/2012 - 00:00

Для блага країни необхідно згуртуватися, - так висловився президент Італійської єпископської конференції кардинал Анджело Баньяско, виступаючи з промовою на Раді єпископів. «Всі говорять про режим суворої економії і скорочення бюджету, але скрізь постійно виявляються джерела абсурдних, безконтрольних розтрат», - констатував італійський кардинал, висловивши потім повну незгоду з ймовірним прирівнюванням до шлюбу «цивільних союзів».

 

Італія переживає переломний момент, і виявлені випадки корупції вимагають максимальної пильності. Кардинал Баньяско послався на ситуацію обласних органів управління, що знаходяться в центрі виру розбещеності і скандалів. Це загрожує країні роз'єднаністю і становить для неї «непосильну ношу».

 

«Аморальність і шахрайство не тільки на периферії, а й у центрі, - це аж ніяк не втішний, а ще більше обурливий факт, як і раніше недооцінений політиками. Це також джерело неблагополуччя й озлобленості для порядних громадян. Невже кадровий апарат політики деградував до такої міри?»

 

Уряд Монті продовжує працювати, щоб уникнути «принизливої і надзвичайно ризикованої капітуляції», - сказав далі кардинал Баньяско. І в сьогоднішніх обставинах зростаючої ворожості серед народу політика знову повинна взяти слово. Саме вибори, за словами президента італійського єпископату, повинні стати рішучим кроком вперед. Партії покликані до оновлення шляхом, як красномовно висловився кардинал Баньяско, поповнення своїх рядів «чистими суб'єктами». Італійський кардинал закликав політиків приділяти максимальну увагу сфері праці, працівникам з нестабільним контрактом, промисловій кризі. Не слід нехтувати і становищем сім'ї, надмірно надуманою «свободою вибору щодо цивільних союзів».

 

«Фактично, - пояснив кардинал Баньяско, - їм хочуть гарантувати ті ж права, якими володіє сім'я, заснована на шлюбі, але не обтяжуючи їх обов'язками». Введення особливих реєстрів для цивільних союзів націлене на «утвердження за всяку ціну ідеологічного принципу шляхом створення нових правових інститутів, які автоматично послаблюють інститут сім'ї». Сім'я ж, заснована на шлюбі між чоловіком і жінкою, відіграє ключову роль в суспільстві, і турбота про неї «відшкодовується  стократ», відбиваючись благотворно на стані всього суспільства.

 

Потім кардинал Баньяско згадав про гоніння на християн, які відбуваються в обставинах повної байдужості міжнародної спільноти.

 

Єрарх присвятив кілька слів і історії з витоком документів з Ватикану, додавши, що «з пут немислимих зрад і лихослів'я Папу визволяє лагідність і обеззброююча сердечність».

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va