"Розбудова громад - завдання для Церкви" - тема пресконференції Карітасу
  • Срд, 09/10/2019 - 08:57

8 жовтня 2019 року в приміщенні УКРІНФОРМу відбулася пресконференція на тему «7 мільйонів євро на розвиток громад в Україні: гранти від урядових структур ФРН».

Спікерами виступили: отець Андрій Нагірняк (заступник голови Відділу соціального служіння УГКЦ, віцепрезидент Карітасу України), Григорій Селещук (керівник департаменту адвокації та лобіювання іновацій Карітасу України, Ксенія Буханець (проєктний менеджер Карітасу України).

Офіційна благодійна організація УГКЦ "Карітас України" отримала три гранти від урядових структур ФРН на загальну суму близько 7 млн євро, спрямованих на розвиток громад, їхньої стійкості та спроможності розв’язувати соціальні проблеми на власній території. Діяльність поширюється на територію всієї країни з особливим фокусом на Сході.

«Сьогодні ми хочемо представити ту роботу, яку зокрема завдяки допомозі партнерів з Німеччини здійснює Карітас України, як одна із потужних благодійних мереж в Україні, яка заснована УГКЦ", – розпочав захід отець Андрій Нагірняк.

Він зазначив, що Церква - це зібрання, спільнота, громада, а тому питання розбудови громад і громадянського суспільства випливає із самої її природи. Так само соціальне заангажування належить до головних завдань Церкви поряд з проповіддю Євангелія та молитвою.

Григорій Селещук додав, що протягом 5 років Карітас надав допомоги для понад 600 тисяч людей, які постраждали від війни: «Але разом з тим ми зрозуміли, що ця допомога не має довгострокового характеру, вона не дозволяє людині покращити своє життя, змінити його і вийти з тієї ситуації, в якій вона опинилася. Одна із основних проблем полягала в тому, що велика кількість переселенців, які переїжджали в місцеві громади, – змінювали самі громади,  змінювали обставини, в яких знаходяться ті міста. Для того щоб люди дійсно могли отримати довгострокову допомогу та налагодити своє життя в нових обставинах – ми мусимо допомогти і тим людям, і громадам знайти спільні рішення, які б дозволяли вирішувати питання з погляду на майбутнє».

Проєктний менеджер Карітасу України Ксенія Буханець зауважила, що у Маріуполі, Краматорську та Запоріжжі створено інноваційні «Простори підтримки» з метою покращення соціальних послуг, які є необхідними на місцях. Також у Сєвєродонецьку, Волновасі, Слов’янську, Ізюмі та Лозовій на базі парафій створено центри соціальної згуртованості. Додатково по всій Україні функціонують 14 єпархіальних команд, покликаних підвищити рівень соціальної відповідальності релігійних громад УГКЦ та сприяти їх участі у вирішенні соціальних викликів у місцевих громадах.

"Сім мільйонів євро, які виділила Німеччина, будуть витрачені на проєкти, які стартували у 2017 році й триватимуть до 2021 року. Ми плануємо за цей час зміцнити місцеві громади в напрямку розуміння власних потреб, обстоювання інтересів і забезпечення необхідних соціальних послуг і благ для громад силами самих громад. Починаючи з 2014 року, коли почалася війна, уряд Німеччини активно підтримує нашу державу, зокрема через Карітас України. Ми й зараз реалізуємо гуманітарні проєкти на Сході України з мільйонними бюджетами", – зазначила Ксенія Буханець

Наприкінці пресконференції отець Андрій Нагірняк додав, що 12 жовтня 2019 року в Міжнародному виставковому центрі відбудеться всеукраїнський Форум громад "Соціальне служіння сім’ї" за участю близько 250 делегатів. Він проводиться під патронатом Відділу соціального служіння УГКЦ. Метою зустрічі є обговорення суті та можливості розвитку соціального потенціалу сім’ї, а зокрема сімейного волонтерства, соціального служіння сім’ї і для сім’ї  та громадської активності сімей у колі експертів та практиків.