Роздуми владики Венедикта над читанням п’ятниці другого тижня Великого Посту
  • Чтв, 28/03/2013 - 23:17

Бут. 6,5–8

«Побачив Господь, що людська злоба на землі велика … Та Ной здобув ласку в очах Господніх»

Якщо проаналізуємо своє життя, то нам доведеться погодитись, що ми таки не навчені висловлювати вдячність Богові за все, що вже маємо, особливо за всі ті дари та можливості, які, буває, не  використовуємо на Його славу, а для своєї вигоди. Часто й наші думки і помисли є злі, часом злоба інших є для нас виправданням, чому й ми поводимось так само, але забуваємо, що так вподібнюємось до світу.

Бачимо сьогодні, як світ довкола нас у своїй несправедливості та гріховності далеко заходить. І ми чудово розуміємо, що не зможемо опиратись на сили цього світу чи самі зробити щось добре, якби нашою опорою не був наш Бог і Його доброта не сповнювала нас.

Сьогоднішнє читання підкреслює дуже важливу річ: на тлі зла, гріха, несправедливості, безбожності виявляється особа Ноя, який здобуває ласку в очах Божих, позаяк він, незважаючи ані на обставини, ані на вчинки інших живе життям праведника. Так само й для кожного, хто любить Бога, найважливішим є жити таким життям, яке вгодне Богові.  І незважаючи на те, які обставини навколо нас, Бог, Який бачить наші серця, виведе вірних Йому з будь-якої ситуації, як Він це вже зробив для Ноя.

+Венедикт