Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм
  • Суб, 02/03/2013 - 23:57

Мт. 5, 4–19

 
«Ви – сіль землі»

Ці слова звернені особисто до кожного з нас, до кожного, хто прагне називатись християнином. Можливо, сьогодні ми не так добре розуміємо їхній зміст, як розуміли люди дві тисячі років тому, коли сіль була коштовнішою, ніж зараз. Отож, подумаймо, які властивості має сіль?

Перша властивість – надавати певного смаку тій чи іншій страві. Зазвичай, солі для страви багато не потрібно. Але навіть у невеликій кількості вона додає смаку, допомагає відчути справжній смак страви. Так само у нашому світі: християн не мусить бути аж велика кількість, і навіть один християнин має покликання і можливість задавати смаку в середовищі довкола себе.

Друга якість солі – консервувати. Колись сіль була дуже дорога, бо не було холодильників чи інших способів, щоб зберігати продукти на довший час. Лише сіль могла продовжити термін зберігання продуктів. Так і присутність християн зберігає цей світ, консервує його, дає йому можливість буття та існування.

Тому наші завдання, як християн, – додавати смаку цьому світові, вказувати йому правдиву дорогу до Бога, берегти цей світ, консервувати його своєю святістю і праведністю!

+Венедикт