Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм
  • Нед, 17/02/2013 - 01:02

Лк. 19, 1–10

 
«А був там чоловік, Закхей на ім'я; він був головою над митарями й був багатий. Він бажав бачити Ісуса, хто Він такий, але не міг із-за народу, бо був малого зросту».

Сьогодні перед нами відкривається дуже цікава картина. Закхей, який був головою над митарями, – в нашому часі це посада керівника податкової інспекції, тобто людина дуже знана у суспільстві – так зацікавився Христом, що не постидався вилізти на дерево, бо не міг Його побачити. Це бажання побачити Христа, відкритість, безпосередність, правдивість зумовила те, що він дуже швидко перемінився і приніс плоди.

Проблема наших стосунків з Богом є в тому, що ми часто навіть перед Ним граємо якусь роль: або праведника, щоб добре виглядати перед Богом, перед собою, перед іншими, або грішного. Бог прагне, щоб ми постали перед ним в правді та істині – такі, як ми є.

У цьому Євангелії бачимо, як відбулася зустріч в правді. Найперше тому, що Господь є правда, так і Закхей постав перед Ним в правді, він щиро кається: якщо когось скривдив, то віддам вчетверо, а половину майна дам вбогим. Так само і у нашому житті – якщо ми в правді стаємо перед Богом, то плоди переміни одразу приходять в наше життя. Бо правильно будувати своє життя,  правдиво вміти дати раду собі можна лише тоді, коли зустрінемося з Господом. Зустріч людини з Богом цілковито перемінює її!   

+Венедикт