Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Втр, 11/02/2014 - 00:00

Вівторок 34-го тижня після П’ятдесятниці

Євангеліє

Мр. 13, 14–23

«Постануть бо месії неправдиві та пророки ложні й чинитимуть знаки та чуда».

Бачимо, що ще тоді, коли Мойсей мав вивести вибраний народ з єгипетської неволі, не тільки він, але й інші люди, які не служили Богові, могли творити чуда. Не лише Мойсей силою Божою, але й єгипетські чарівники могли вслід за ним перетворити свої палиці на зміїв. І той, хто не був вкорінений у вірі в Бога, звичайно міг засумніватися: як Мойсей може бути Божим посланцем, якщо слуги фараона роблять те саме.

Але однакові зовні чуда відрізняються своєю метою та результатом. Завжди плід чуда, яке є від Бога, – це наближення людини до Нього, зміна на краще її життя, вдосконалення в чеснотах.

Маємо пам’ятати, що все, що ми тут, на Землі, робимо, не має жодної цінності, якщо не наближає нас до Бога, не веде до вічного спасіння, не дає надії на зустріч з Творцем.

Апостол

2 Пт. 2, 9–22

«Господь знає, як визволяти побожних від спокуси»

Скільки разів в житті ми знеохочувались і опускали руки, були певні, що не здатні щось уже змінити в собі чи навколо себе. В таких випадках дуже є важливо дивитись на приклад святих, які проходили через всі випробування, труднощі і спокуси, проходили до кінця, бо довіряли Богові.

Саме довіра до Бога це то, чого ми можемо навчитись у святих. І так само ми за їхнім прикладом маємо вчитись все більше довіряти Богові. Тоді Він знаходить спосіб, як нас вивести з тих чи інших випробувань чи спокус, та допомогти нам їх подолати. Тому як би не згущувалися фарби в нашому житті, не погіршувались обставини, пам'ятаймо, що Господь є повсякчас з нами. І для Нього немає неможливих речей.

Як сам Господь пройщов через випробування, як Він також дав всім Своїм святим силу пройти через це, так і кожному з нас дасть силу, коли ми будемо уповати на нього!

+Венедикт