Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Нед, 15/02/2015 - 00:00

Неділя м 'ясопусна

Євангеліє

Мт. 25, 31–46

«Істинно кажу вам: усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших, – ви мені зробили».

Те, що Бог себе порівнює з найменшими, зазвичай для людини незбагненна тайна, складна для розуміння і усвідомлення. І ми часто можемо про це багато розказувати іншим, проповідувати, а от усвідомити собі, що Бог принизив себе до людського буття, що Господь є присутній в кожній людині – це для нас справді велика тайна. Адже коли ми побачимо Божу присутність в іншій особі – це справді велике чудо.

Позаяк інша особа створена за образом Божим, то для нас надважливо розуміти, що наше ставлення до Бога, наша віра в Нього виявляється в тому, як ми ставимося до людей. Якщо ми благоговіємо перед Богом, то це благоговіння виявляється і перед людьми, які носять цей образ Божий. Якщо ж не маємо любові до людей, яких бачимо, то цілковито так само ми ставимося і до Бога. Бо саме в щоденних ситуаціях і стосунках з людьми виявляється те, ким ми насправді є, і те, чи дійсно ми маємо страх перед Богом – тобто, чи боїмося образити Його навіть найменшим гріхом і непослухом.  


Апостол

1 Кор. 8, 8–9, 2

«Страва не зближує нас до Бога».

Через первородний гріх людини, гріх непослуху Адама і Єви ввійшов і у людство, у кожну людину. Коли придивитися до буття нашої вселенної, то цей гріх увійшов лише в людину, він не ввійшов у природу, не ввійшов у речі, вони є нейтральні. Все залежить від того, як людина своєю волею, своїми вчинками, поступками з цими речами поведеться.

Свобідна воля людини призводить до того, що одна і та ж сама річ може бути використана як для гріха, так і для добра. Знаємо, що ножем можна вбити, а можна нарізати хліб і нагодувати голодного. Так само і страви, які ми вживаємо, можуть сприяти нашому фізичному скріпленню, а можуть робити з нас розманіжених черевоугодників.

Стараймося ставитися і до страв, і до всіх речей в нашому житі з позиції, що до Бога наближає, приймати, все, що віддаляє, відкидати. Тоді істинно до Нього наблизимось!

+Венедикт