Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Суб, 07/03/2015 - 00:00

Друга Субота Посту

Євангеліє

Мр. 1, 35–44: «Якщо хочеш, можеш мене очистити».

Дуже дивна і водночас мила, постава прокаженого, коли він не просто просить Христа, і волає, щоб Він його очистив, оздоровив. Але одночасно каже: «Якщо Ти хочеш…» бачимо, що наші бажання, наші хотіння є завжди обмежені мірою нашої свідомості, мірою нашого розуміння, усвідомлення того, що нам потрібно – не потрібно. Деколи ми щось просимо в Бога, а з часом бачимо, що то не було потрібно. Чогось не просимо – а Бог дає, ми впираємося, і бачимо, що то було потрібно. Тому ця постава є дуже важлива: «Якщо ти хочеш…» Бо Бог, який є Любов’ю, який любить кожну людину, всіх нас, кожного зокрема, завжди кожній людині хоче якнайкраще. І це Боже бажання – це для нас правдиве життя.

Початок і кінець в нашому житті – вміти розпізнавати Божу волю і допускати, щоб Його воля здійснювалась в нашому житті. Ми, звичайно, маємо право висловлювати Богові наші бажання, просити  Його про те, що нам видається потрібним, але завжди казати так, як Господь в Оливному Городі: «Нехай буде воля Твоя», «Якщо ти хочеш…», «Якщо це є насправді добре для мене». 

Апостол

Євр. 3, 12–16

«Коли почуєте сьогодні його голос не твердійте серцями вашими»

Бог завжди промовляв і промовляє людині, бо Бог пам'ятає про кожного з нас. У кожній життєвій ситуації Бог не перестає говорити до нас. Ми маємо в собі розвивати цю здатність вслухатися в Господа, вслухатися, що Бог хоче промовити до нас, маємо бути відкриті, щоб чинити Божу волю. Тому Господь вказує сьогодні, щоб ми не мали твердими серця наші, щоб були завжди готові, відкриті вслухатися в Господа.

І це не приходить в якийсь один момент. Це як в музиці, коли ми хочемо гарно грати на скрипці, треба щодня вправлятися, як в спорті, якщо хочемо досягнути результатів, мусимо щодня годинами займатись. Так само наше серце, щоб воно було чутливе на Бога, треба завжди вправлятися, вслухатися, вдивлятися, практикувати через нашу молитву, через сповідь, через Святе причастя, все більше ставати ближчими до Господа і все більше бути чутливим на нашого Бога!

+Венедикт