Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Нед, 14/06/2015 - 00:00

Неділя 2-га по П’ятдесятниці

Мт. 4, 18–23: «Ідіть за мною, Я вас зроблю рибалками людей».

Часто думаємо, що ці слова стосуються апостолів, а в лиці апостолів – священнослужителів - єпископів, священиків, дияконів. Але парадокс у тім, що Господь покликав кожного з нас іти за собою, щоб кожен був рибалкою.

Часто нам тяжко проповідувати про Христа, нести Добру Звістку ще й тому, що ми самі до кінця не усвідомили, наскільки євангельські події – Благовіщення, Христове Народження, Його Воскресіння – для нас є радістю, Доброю Звістокою. Поки ми не усвідомлюємо, наскільки це стосується нас, ми цілковито не почуваємось спроможними і готовими цією радістю ділитись.

Добрим рибалкою для Христа зможе стати лише той, хто сам пізнав Христа і має глибокі стосунки з Ним. Лише так можна мати щире бажання кожну людину провадити до Христа, ділитись радістю зустрічі з Ним, голосити про те, що Він зробив для нашого спасіння!

 

Рим. 2, 10–16 «Бо не слухачі закону справедливі перед Богом, а виконавці закону оправдаються»
Напевно, одною з проблем сучасного суспільства є те, що часто ми плутаємо поняття «знати щось» з іншим поняттям – «жити цим». Дуже часто кажемо: «Я знаю про це». Але питання, чи ми живемо так, чи ми чинимо так, чи показуємо це своїм життям.  Попередні покоління, менше знали, ніж ми. Вони не мали такої можливості доступу до різних джерел інформації. Але чи наші можливості та знання нам допомагають? Чи ми живемо тим, що знаємо?

Апостол вказує нам, що Бог виправдає не тих, які знали, а тих, які виконували! Тобто тих, які може і мале найменше знання, однак втілювали його в своє життя. Отож, добре, коли ми знаємо щораз більше, але ще важливіше те, що б те що ми знаємо, втілювати в своє життя!

+Венедикт