Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Срд, 17/06/2015 - 00:00

Середа третього тижня після П’ятидесятниці

Мт. 10, 15–22 «І коли видадуть вас, не журіться, як або що вам говорити, ─  дано буде вам на той час, що маєте говорити»

Кожна ситуація нашого життя, кожна подія, кожна обставина є унікальна і неповторна.  Як би ми не готувались до якоїсь зустрічі чи справи, ми не можемо врахувати всього. Часто багато ситуацій складаються випадково, їх неможливо проконтролювати, тому не має можливості підготуватися до всього заздалегідь. Деякі важливі події нашого життя настають дуже неочікувано.

Господь сьогодні каже, щоб ми не мали страху. Коли ми є з Ним через молитву, через участь у святих тайнах, коли Божий Дух все більше сповнює нас, в кожній ситуації, якою б складною вона не виглядала, Бог покладе нам на серце, як ми маємо поводитись, що маємо казати.

Тому в тих життєвих ситуаціях, найбільш непередбачуваних, вміймо вслухатися в Господа. Коли будемо уважні, то почуємо голос Божий, Господь промовить до нас. Будьмо уважні до нашого життя. Бог завжди промовляє і каже нам усе, що нам потрібно почути!

Рим. 8, 2–13 «Ви ж не тілесні, але духовні, якщо Дух Божий живе у вас»
Можемо зауважити в своєму житті, що дуже часто буваємо під різними впливами. Ми ж, ті самі люди, в один момент повні благородства, прощення, любові, в інші моменти свого життя – хитрі підступні, несправедливі. Все залежить від того, якому духові ми дозволяємо діяти в собі.

Бог дав людині розум і свобідну волю, і саме ця свобідна воля сама вирішує, кому піддатися. Чи своїм пристрастям, через які діє злий дух, диявол, чи піддатися дії Бога. З часом, якщо поставимо собі за мету розрізняти і будемо стежити за поривами свого духа, то побачимо: злий дух завжди настирливий, накидається людині, пропонує себе, а Божий Дух завжди діє в мирі та спокої. Але лише від нас залежить, кому ми дозволимо діяти в собі та через себе!

+Венедикт