Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Суб, 20/06/2015 - 00:00

Субота третього тижня після П’ятидесятниці

Мт. 7, 24–8, 4:  «Кожний, хто слухає ці Мої слова й виконує їх, подібний до розумного чоловіка, який збудував свій дім на скелі»

Як часто у своєму житті ми знаємо, як би мало бути, але живемо інакше. Ми свідомі того, як би мали поводитись, але поводимось по-іншому, розуміємо, як треба відповісти, а так не говоримо, знаємо, що віра без діл мертва, але залишаємо на рівні «слухачів закону», далеких від виконання.

Мусимо усвідомити, що бути християнином – це не однохвилинна процедура, це не самі тайни Хрещення і Миропомазання, а також на Першому Святому Причасті християнство не закінчується, це постійне зростання в Христі.

Важливо, щоб не лише здобували знання про Бога і правду про себе, але застосовували усе в нашому житті. Бо слово, яке Бог нам промовив в молитві, в читанні Святого Письма, живе і діяльне, його потрібно одразу втілювати у своє життя. Бог може промовити Своє слово через сучасні засоби комунікації, через Інтернет, через газету, радіо. Вслухаймось в ці слова, які Бог сіє, і робімо усе, щоб вони оживали в нашому житті. Бо лише коли так будемо діяти, збудуємо добру основу, збудуємо свій дім на скелі. І коли прийдуть життєві клопоти, ми зможемо  встояти на скелі, якою є Бог!

Рим. 3, 28–4, 3 «Повірив Авраам Богові, і це йому було пораховано за оправдання»
На перший погляд нас може здивувати, як самої віри було достатньо для того, щоб Авраам виправдався. Однак, бачимо, те свідчення і доказ віри, які дав Богові Авраам, визначальне у всій історії спасіння, бо Авраам не мав прикладів інших осіб, не мав спільноти, яка б його підтримувала, лише слухав Бога і вірив Йому. І доказами віри були якраз його вчинки.

Наше життя показує, якою є наша віра. Якщо наша віра в Бога є глибокою і ми уповаємо на Господа, покладаємося на Нього, це неминуче виявляється в нашому житті. Якщо наша віра слабенька, то таким є і наше життя. Тому будуймо фундамент свого життя на вірі. Якщо він буде міцним, то і вся будівля, яку збудуємо згодом у випробуваннях і клопотах, вистоїть!

+Венедикт