Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Нед, 28/06/2015 - 00:00

Неділя 4 тижня по П’ятдесятниці

Мт. 5, 1–16: «Блаженні ви, коли вас будуть зневажати, гонити та виговорювати всяке лихо на вас, обмовляючи  Мене ради. Радійте й веселіться, бо нагорода ваша велика на небі»

Сьогодні  Господь називає блаженствами те, що ми по-людськи вважаємо терпінням, несправедливістю, і чого не бажаємо ні собі, ні своїм близьким. Коли настають проблеми, ми швидше хочемо їх позбутись, навіть якщо згадати про шлях до блаженства проходить через труднощі, все одно нелегко сприйняти, що Господь послав їх нам.

Часами першим, що ми можемо відчути у трудних і проблеиатичних ситуаціях є злість: на ближніх, на ворогів, на себе, на Бога. Але якщо сприйняти кожну з цих ситуацій як ту, що її дарував Господь, щоб щоб ми перемінювались, ставали ближчі до Нього, зростати в Ньому, тоді ми зможемо відшукати той сенс, який закладений у кожній події. Уміймо всі невигоди нашого життя сприймати, як нагоди стати ближчими до Бога, ставати активнішим учасником Його Царства!

 

4 Рим. 8, 28–39 «Хто нас відлучить від Христової любови? Горе чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч?»

Апостол Павло категорично вказує, що ніщо зовнішнє, щоб не діялось і не відбувалось, не може нас віддалити від Христа. Згадаймо тут приклад мучеників, навіть коли їм відбирали життя, але не могли відібрати від них Господа. Більше від цього, вони раділи, що можуть потерпіти за Господа!

Ми ж часто є невдоволені щоденними обставинами, нарікаємо на них, маємо претензії до когось чи до чогось. Це значить, що нам бракує розуміння, що все є так, як нам дав Господь. Вміймо розуміти, що ті обставини трудні, складні та проблематичні, вони не є понад нашу силу. Які б труднощі нам ставали на перешкоді, ми завжди можемо залишитися з Богом.

+Венедикт