Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Пон, 29/06/2015 - 00:00

Понеділок 5 тижня після П’ятдесятниці

Мт. 12,  9–13  «Чи можна зціляти в суботу?

Господь залишає вибраному народові свої заповіді, третя з яких – сьомий день святкувати, це значить, що цей день належить Богові. Але людина так захоплюється виконанням своїх приписів щодо цього дня, що забуває для Кого цей день посвячений. В наслідок цього людина так часто забувала про іншу особу, яка сотворена на образ і подобу Бога. Конкретної Божої людини, що потребує її допомоги, а часом і у цей сьомий день.

Господь творить чудеса зцілення в суботу, щоб показати велику вартість людини, навчити нас, наскільки важливо цінувати інших людей, бачити в них образ Божий. Можливо, цей образ потьмарився з часом, може, він зранений, можливо, життя завдало йому болю, можливо, у декому він затерся, але у кожній людині є цей образ Божий. Кожна людина є цінною в очах Бога.

За кожну людину Господь віддав своє життя, тому так важливо цінувати кожну людину, за яку Бог приніс таку велику жертву – Свого Сина!

 

Рим. 12, 4–5,  15–21 «Як в одному тілі маємо багато членів, і всі члени не виконують тої самої роботи, отак і ми: численні – одне в Христі тіло, кожен один одному член»

Погляньмо на людське тіло, на будь-який з членів цього тіла, і ми можемо зауважити, що всі вони служать один для одного, всі вони потребують один одного. Одне, що є самодостатнє в організмі, однак саме це руйнує весь організм – ракова клітка. Вона не потребує інших. Вона живе сама для себе і через це руйнує і вбиває організм. Усі ж справжні члени тіла живуть і служать одні для одних.

І так мало б бути і в Церкві Христовій. Ми мали б служити одні для одних різними нашими знаннями, вміннями і дарами, які маємо від Бога. Ніщо так не тішить нашого Господа, як наше бажання і намагання служити іншим членам Божої родини – членам Христової Церкви!

+Венедикт