Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Втр, 21/07/2015 - 00:00

Вівторок 8 тижня після П’ятдесятниці

Мт. 16, 6–12:  «…бережіться закваски фарисейської і садукейської».

Сьогодні ми два рази чуємо, що Христос вказує берегтися фарисеїв і садукеїв. Це були представники двох потужних сект, які існували в ті часи, і їхні вірування різнилися. Об’єднувало їх те, що і ці і ті були певні, що посідають у той чи інший спосіб правдиве розуміння правд про Бога, і ця упевненість закривала їхні серця на слова Ісуса.

У нас до тепер є розуміння того, що значить «не бути фарисеєм», тобто не вдавати перед іншими своєї праведності. Господь каже, щоб ми були або «гарячі або холодні», а не «теплі», тобто не хоче, щоб ми будь-що вдавали. Коли маємо радісні пережиття, то треба такими ставати перед Господом і дякувати Йому. Якщо маємо труднощі, біди, невдачі, падіння, проблеми, також ставати перед Богом у цьому, каятись і визнавати, що ми це маємо. Так, як визнає хворий свої хвороби перед лікарем і не вдає що він здоровий.

Саме до цього сьогодні нас взиває Господь, щоб ми не мали цієї фарисейської і садукейської закваски, але щоб ходили в правді перед Богом,  а не ховалися за маскою. Не біймося бути правдивими перед Богом, бо ж Він любить кожного з нас!

 

Вт 8 тижня 1 Кор. 10, 5–12 «Коли комусь здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав»

Будь-яке наше сьогоднішнє досягнення чи здобуток у духовному житті – це лише сьогоднішнє, яке ми маємо на цю мить. І потім знову мусимо остерігатися гріха і боротися зі спокусами. Бо кожну мить нашого життя ми маємо вибір. І те добре, що ми зробили вчора, нам не буде запорукою, що ми продовжимо так жити дальше.

Завжди перед нами залишиться вибір. Тому ніколи не будьмо горді з того, що ми здобули і що маємо, а навпаки з усіх сил стараймося не впасти, повторювати свій вибір на користь праведного життя щоденно!

+Венедикт