Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Пон, 26/10/2015 - 00:00

Понеділок 22-го тижня

Євангеліє

Лк.9,18–22

«А ви, – спитав їх Ісус, – що скажете про мене? Хто я?»

Певно, що кожен з нас чув багато проповідей про Ісуса Христа, читав багато книг про Нього, знає про досвід пізнання Спасителя іншими людьми. Однак цього замало. Питання, яке ставить Ісус Христос до апостолів, ставить остаточно до кожного з нас, але чи маємо на це відповідь.

Ким є Ісус Христос для мене особисто? І дуже важливо самого себе запитати саме це. Чи моє життя б змінилося, якщо би не було Ісуса Христа? Наскільки особа Христа впливає на моє життя?

Тому це саме питання Ісуса звернене до кожного з нас: «Що ти скажеш, ким Я є для тебе?»

Апостол

Кол. 2, 13–20
«І вас, що були мертві гріхами й вашим необрізанням тілесним, – Він оживив вас із Ним, простивши нам усі провини».    

Бог простив нам усі провини. На хресті Бог простив кожен людський гріх. Але чи можемо собі усвідомити, що наші провини, вчинені нами в минулому, тепер, чи які будуть вчинені в майбутньому вже є прощені? Чи в людському житті хтось з людей нам може прощати так багато, до того ж, наперед сказати: я тобі прощу будь-що, що ти зробиш?

Яка безмежна Божа любов! Лише коли в нас буде розуміння, що саме Божа любов робить нас вільними, що Бог не залежно від того, чи ми грішні, чи святі, любить нас, тоді буде прагнення святості. Бо святість – не є якась догода Богові, це відповідь на дар, який ми отримали через Смерть і Воскресіння Ісуса, які зробили нас свобідними, вільними від гріха.

Пам’ятаймо, який великий дар ми отримали в особі Ісуса Христа, в усьому, що Він зробив для нас, і змагаймо до святості – для якої ми створені та призначені!

+Венедикт