Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Чтв, 29/10/2015 - 00:00

Четвер 22-го тижня

Євангеліє

Лк. 9, 49–56

 «Бо хто не проти вас той з вами»

 Дуже часто ми ділимо людей на наших ближчих і дальших друзів, недругів, приятелів, ворогів. І цей підхід ми достосовуємо і в ставленні до політичних партій. Іноді люди випадково попадають в якусь політичну партію і тоді стають запеклими оборонцями цієї ідеології, а коли попадають в іншу партію, то уже запекло обороняють її ідеологію. А деколи бачимо, що люди будують своє світоглядне буття в протистоянні комусь, протиставленні до світогляду тих осіб, які їм неприємні.

 Христос вказує нам, що так не має бути. Він каже: хто не проти вас, той з вами. І тому не маємо бути і діяти проти когось. Маємо свідчити Христа, нести Христа, проповідувати Христа. Напевно, саме тому різні Церкви часто такі далекі між собою, що з’ясовують між собою стосунки.

 Що ближче будемо до Христа, то будемо ставати ближче до Бога, а тоді і один до одного. Якщо ж в нас є протистояння – значить ми ще далеко від Христа, ми не маємо Христового Духа. І коли наблизимося до Христа, тоді будемо мати спільний Дух. Дух Господній, Дух любові, прощення і прийняття. По цьому пізнається правдива духовість і правдиве християнство.

Апостол

Кол. 4, 2–9

«Будьте в молитві витривалі й чувайте на ній в подяці».

Людина за своєю природою дуже нетерпляча. Вже і відразу хочемо позбутись своїх недоліків, вже і тепер хочемо здобути щось матеріальне у житті, одразу хоче налагодити свої стосунки з іншими. Але на все потребуємо наших зусиль і Божої благодаті, бо всі зміни відбуваються у часі. Тому апостол каже, щоб ми були витривалі в молитві, чували з подякою.

Хто довіряється Богові, Бог неминуче це дасть йому. Бог завжди дасть те, що нам потрібне, якщо ми віримо, бо Він сказав, що за вірою нашою дасться нам. Будьмо витривалі, маймо довіру до Господа, і тоді Бог буде діяти в нашому житті згідно з Його планом на наше життя!

+Венедикт