Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Чтв, 24/12/2015 - 00:00

Четвер 30-го тижня по Зісланні Святого Духа

Мр. 9, 10-16. «Про Сина Чоловічого написано, що мусить Він багато вистраждати й буде погорджений».

Кожна людина за своєю природою радше схильна до того, щоб вивищуватися, а не до того, щоб нею погорджували. Наша людська природа не хоче страждати, й у своєму житті ми з усіх сил уникаємо навіть найменших фізичних страждань, уникаємо несхвального ставлення інших, можливості комусь не сподобатися, бути відкиненим.

 Часто забуваємо, що Бог знає про всі наші клопоти, навіть найменші, ліпше, аніж ми самі їх розуміємо. І якщо Він їх все ж допускає, то тільки тому, що в кожного з нас є своя дорога до освячення, у кожного є своя дорога до неба, на якій наші страждання наближають нас до Небесного Отця і Його волі.

Господь на Ісус Христос, який немовби через ту піч, де у вогні загартовується залізо, деколи провадить нас через страждання, терпіння, зневагу, щоб нас загартувати. Він хоче, щоб ми стали міцнішими й стійкішими. Тому будьмо витривалі в тому, через що нас провадить Господь. Віддаймося в Його руки й довірливо йдімо через усе наше життя, через усі скорботи, труднощі та зневаги, будьмо свідомі, що через це все нас провадить Спаситель.

 

Євр. 10, 35–11, 7

«А праведник Мій з віри буде жити»

Приклади віри зі Старого Заповіту – Авеля, Єноха, Ноя, Авраама – людей, які жили вірою в непростих життєвих ситуаціях, мають стати для нас доказом того, що це реально для звичайної людини. У них, як і в нас, було нелегке життя, були вади, перешкоди, але вони зробили вибір – довіряти Богові.

Незважаючи на будь-які труднощі, найбільше важить наш вибір: зневіритися чи довіряти Богові. І лише з вірою зможемо перебороти все і далі крокувати життям до переможного кінця. Не переставати уповати, надіятись на Бога, щоб не діялось і не відбувалось, завдання непросте, але  справа не лише в нашій вірі, а в тій вірі, яку Бог має в нас. А ми на цю Божу довіру маємо відповідати.

Якщо Бог вірить в кожного з нас, довіряє нам якесь служіння чи складні ситуації, то будьмо певні, Він знає, що нам це під силу. Але на цю Божу довіру ми маємо відповісти своєю вірою і вчинками гідними Його довіри!

+Венедикт