Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Чтв, 05/11/2015 - 00:00

Четвер 23-го тижня

Євангеліє

Лк. 11, 14–23

«Кожне царство, розділене проти себе самого, запустіє, і дім на дім упаде»

Коли поглянемо на свої думки і вчинки, то бачимо, як часто ми є поділені. Одні ситуації нашого життя показують наші позитивні якості. Інші – що дозволяємо собі на негідні вчинки. І така подвоєність в нас існує.

Бачимо, що і святі не позбулися до кінця тої роздвоєності, бо грішна природа давала про себе знати. Але святі завжди бути тими, що цілковито горіли пізнавати і шукали Бога. Вони прагнули Бога і Божої волі понад усе!

Можемо побачити, що від цього в них та роздвоєність щораз більше зникала. Вони ставали цілісні. Тому, і для кожного з нас покликанням є все більше шукати Бога, бо самі ми цілісності не осягнемо і не станемо досконалі. Але, шукаючи Бога і Його Небесного Царства,побачимо, як все у нас стане на свої місця! Господь каже: «Шукайте перше Царства Небесного, а все інше вам додасться»!

Апостол

1Сол. 2, 9–14

«Ми кожного з вас, мов батько своїх дітей, просили, умовляли й заклинали»

Часто нам доводиться, як і апостолу, багато вмовляти і повторювати свою думку, а той, кому вона адресована, все одно до неї не прислухається. Це, звичайно, знеохочує нас, але дуже важливо не боятися знову і знову свідчити, говорити. Ніколи не зупинятися, коли сказали один раз, другий, а результату нема.

Саме на це звертає сьогодні увагу апостол, коли каже, що як батько для своїх дітей, він солунян  просив, умовляв, заклинав в різні способи. Так, як ми перед Богом в Богослужінні знову і знову повторюємо ті самі молитви, знову і знову кажемо: Господи помилуй. Так не біймося, але в різний спосіб, знову і знову, пригадуймо іншим людям ті речі, які є цінними і важливими, та потрібні для спасіння.

+Венедикт