Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Чтв, 12/11/2015 - 00:00

Четвер 24 тижня

Євангеліє

Лк. 11, 47–12, 1

«Остерігайтесь фарисейської закваски, тобто лицемірства»

У своєму житті ми дуже часто граємо різні ролі, через це буваємо нещирі з іншими, можливо, навіть лицеміримо. Одні ролі граємо в стосунках жінка з чоловіком, діти з батьками, інші на роботі, ще інші – серед друзів. А ще сумніше – часто граємо роль самі перед собою.

Де ж ключ і яка розв’язка, щоби перестати грати ці ролі,  щоб бути правдивим тим, ким я є, остаточно яким сотворив мене Бог?

Ця розв’язка є в наших стосунках з Богом. Бог є правда та істина. Чим більше наближаємося до Бога, до правди та істини, тим більше самі стаємо правдиві та істинні. Що більше ми перебуваємо з Богом, то більше можемо бути собою у життєвих ситуаціях. Тоді нам не буде страшно, яку ми займаємо посаду, чи нас цінують, чи не цінують, чи маємо в житті успіхи, чи невдачі, бо будемо розуміти, що ми за будь-яких обставин цінні в очах Божих!

Апостол

1Сол. 5, 1–8

«Не спімо, отже, як інші, а чуваймо та будьмо тверезі!»

Знаємо, що нетвереза людина неадекватна у своїй поведінці, вона сприймає світ у викривленому розумінні. Під дією алкоголю може зробити якісь гріхи та вчинки, яких ніколи не планувала і про які потім буде дуже шкодувати.

Подібною до стану сп’яніння є затуманеність або, як каже сьогоднішнє апостольське читання, стан, коли ми немовби спимо. Бо ми робимо ті чи інші вчинки, а потім шкодуємо, робимо ті чи інші кроки, які пізніше усвідомлено ніколи б не зробили. Як Господь просив своїх учнів не спати, а чувати з Ним, так і апостол каже нам чувати, не спати, бути уважними і пильнувати свій стан!

+Венедикт