Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Нед, 06/12/2015 - 00:00

27 Неділя

Євангеліє

Лк.14, 16–24

«Багато бо покликаних, а мало вибраних».

Сьогоднішній уривок показує нам, що Бог всіх кличе йти за Ним. Слово «багато» означає – всі. Це дійсно так. Покажіть мені ту людину, яку би Бог не кликав, якої б не хотів бачити у Своєму Царстві! Бог кожну людину створив для вічності з Ним. А хто є вибрані? Це ті, які самі себе вибрали, бо вирішили відповісти на цей Божий поклик.

Бачимо у Євангелії, як усі ці троє осіб в різний спосіб відмовляються, або, радше, знаходять оправдання, чому вони не можуть прийти на цей бенкет, не можуть відповісти на запрошення.

Погляньмо на наше життя: з одного боку – ми свідомі того, як би ми мали жити, як нам треба чинити в певних обставинах, бо знаємо Божі Заповіді. А з іншого боку, що в нас виходить натомість? Бачимо, як ми відповідаємо на той Божий поклик. Ми завжди знаходимо причини, чому ми так не живемо, завжди знаходимо причини, чому так не чинимо.

Якщо хтось хоче оправдатися, то завжди шукає причини, а хто хоче відповісти на запрошення Бога, то завжди знайде можливість.

Апостол

Еф.6, 10–17

«Кріпіться в Господі та в могутності його сили»

Щодня ми опиняємось в ситуаціях, коли наша обмеженість стає нам очевидною. Ми є свідками своїх падінь, своїх невдалих рішень, бачимо наскільки ми не спроможні дати собі раду з простими життєвими задачами.

Часто така безвихідь пригноблює нас, ми розчаровуємось і опускаємо руки. Апостол Павло нам каже, щоб ми кріпились у Господі та в Його могутності. Кожного Бог провадить своїми шляхами. У когось дорога, на перший погляд,  проста, а в когось вибоїста. Хтось може зберегти цю благодать через ціле своє життя, а хтось, як розбійник на хресті в останню мить покаятись.

Ми не знаємо, чому Бог допускає саме це, а не інакше у нашому житті, однак знаємо точно – ніщо з того, що відбувається, не відбувається даремно, все має Божу логіку, яка нам деколи стає зрозуміла лише пізніше. Тому будьмо витривалі в Господі, а Його план на наше життя є лише один, що б нас привести до небесного Царства!

+Венедикт