Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Чтв, 10/12/2015 - 00:00

Четвер 28 тижня

Євангеліє

Лк. 20, 9–18

«Один чоловік насадив був виноградник, винайняв його виноградарям і відійшов на довший час».

 Виноградник – це як наше життя. Як господар у притчі насадив виноградник, так і Бог нам дав життя. Ми нічим не спричинилися до своєї появи. Бог настільки полюбив нас, що дав нам життя. Це – Божий дар! І, звичайно, як добрий виноградник має рясно родити виноградні грона, так і наше життя – має щедро приносити Богові плоди.

 Але плодоносити зможемо лише тоді, коли усім розумом і серцем зрозуміємо, наскільки великим і незаслуженим даром від Бога є наше життя. І що саме таке життя, яке ми маємо, з усіма його обставинами – найкраще для того, щоб ми приносили плоди. Бог, як добрий Виноградар, знає, що кожен з нас в цьому житті в наших конкретних обставинах може приносити плоди. І Він не вимагає нічого більшого, аніж щоб ми були добрими виноградинами, прищепленими до Виноградини!

Апостол

Тит. 1, 1–2, 1

«Для чистих усе чисте, а для забруднених та невірних немає чистого нічого»

Коли людина одягає темні окуляри, вона бачить світ в темних кольорах. Коли людина одягає окуляри зі збільшеними скельцями, вона починає бачити краще ті чи інші дрібниці, які її оточують. І так само наш світогляд формується за подібними правилами. У народі кажуть, що кут бачення залежить від місця сидіння. Ми бачимо світ не такий, як він є в дійсності, але через призму нашого сприйняття. Посадіть декілька художників намалювати той самий храм, і кожен зобразить йього по-своєму, по-різному.

Тому Господь каже, що для чистих все чисте. Що ближчі ми стаємо до Господа, очищуємось, то більше в добрих, світлих кольорах ми починаємо бачити світ, з більшою любов'ю і милосердям починаємо ставитись до інших, а що більше ми самі в гріховності, пристрасті, блуді, гріхах, то більше бачимо через призму цього всіх інших. Як забруднене скло не пропускає світла, так ми через свою забрудненість не бачимо Божої краси цього світу.

Зберігаймо себе в чистоті, ходімо в Бозі, щоб відбивати всі наступи темряви і давати іншим те світло і ту чистоту, до яких всі ми покликані!

+Венедикт