Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Чтв, 15/01/2015 - 00:00

Четвер 32-го тижня після П’ятдесятниці

Євангеліє

Мр. 11, 27–33

«Хто дав тобі владу це робити?»

Господь у Святому Писанні вказує нам про те, що навіть якщо батько і мати забудуть про нас, то він нас ніколи не забуде. Господь постійно турбується, дбає, клопочеться про нас. Він хоче у різний спосіб доступитися до нас: через приємні події, приємні пережиття. Але коли ми не готові Його зауважити, то Бог може промовити до нас через якісь життєві труднощі, випробування. Бо ж часто саме біди і клопоти нас приводять до Бога.

Тому коли сьогодні юдеї звертаються до Христа  із запитанням: «Якою владою це чиниш?», то Він пробує їм сказати: подивіться на самі обставини – що вони промовляють. І які б не були в нас в житті обставини – приємні чи неприємні, як би ми їх не називали, милі – немилі,  як би ми їх не охарактеризовували – постійно через ці обставини Бог щось нам промовляє, щось нам завжди хоче сказати. Вміймо побачити Бога, який повсякчас діє в нашому житті!


Апостол
Як. 4, 7–5, 9

«Противтеся дияволові, і він утече від вас»

Бачимо скільки разів в нашому житті і як легко дияволові вдається нас спокусити, підманути, як легко йому вдається підсунути щось привабливе. Дуже легко ми відповідаємо на його запрошення, не протистоїмо, не боремось.

Важливо, щоб ми завжди принципово й категорично займали позицію спротиву і навіть не вступали в діалог. Бо бачимо в Раю, коли Єва і Адам вступили в діалог, то диявол спокусив їх дуже легко. Будьмо певні, диявол має досвід будь-кого обманути. Бачимо яку позицію займав Христос, коли диявол спокушував після того, коли Він вийшов з пустині. Другий випадок – Петро пропонує Ісусові, здавалося б, ліпший вихід, однак Ісус знає, що ця пропозиція є підступом диявола, який використав страх Петра, що з Ісусом щось станеться.

Уміймо бути дуже категоричні, коли лише зауважимо ті чи інші спокуси диявола. Ніколи не вступаймо в діалог і ніколи не приймаймо того, що він пропонує нам. Будьмо категоричні, і диявол втече від нас!
 

+Венедикт