Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм
  • Суб, 26/01/2013 - 00:00

Мт. 4, 1–11

«Тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол спокушав Його».

 

Нам може видаватися дивним і незрозумілим, як диявол може спокушати Бога. Але не забуваймо, що Христос мав в повноті також і людську природу, яку ніяк не утискала божественна природа, тому людська природа Ісуса завжди мала право вибору, право приймати рішення. Ця ситуація є дуже добрим прикладом, що і наша людська природа завжди зазнає випробувань і спокус.

І каже апостол Петро про спокуси, що диявол, як «лев рикаючий, що шукає кого б пожерти». Якщо придивимось до свого життя, згадаємо ті спокуси, які ми переживали, ті гріхи, через які падали, ті випробування, які з нами траплялися, то побачимо, що дуже часто вони подібні, повторюються. Це спонукає до думки, що так стається через наші слабкі місця, які добре відомі дияволові, тому він цілить саме туди, де сподівається на нашу поразку.

 

Найчастіше навіть ми самі так добре не знаємо своїх слабких місць, як їх знає наш противник. Щоб підготуватися до його нападу, можемо скласти собі «каталог» своїх слабинок і гріхів, щоб чувати і не дати дияволу обманути нас знову. І тільки тоді ми можемо сподіватися на таку перемогу над спокусами, яку здобув Ісус!

 

+ Венедикт