Розкладне крісло і деформація реальності
  • Втр, 28/06/2016 - 10:32

В одному галицькому місті на скромну пенсію і зарплату жило собі подружжя Х(зашифруємо їх так, щоб не тикати пальцями і не називати прізвищ). Їх далека знайома вдова У у зв’язку із виїздом закордон розпродувала меблі і всілякий домашній інвентар. Зі всього добра пані У панство Х вподобали собі нічогеньке розкладне крісло, яке обидві господині протестували, оглянули і обумовили в ціні. За якийсь час щасливі нові власники привезли його до себе на село. Оскільки пан Х був у добрих літах, але не в найкращому здоров’ї, то для транспортування крісла запросили сусіда Z, який, до того ж, був далеким родичем і класичним мешканцем галицького села. І тут в цій історії настає переломний момент для Х, У і Z вкупі. При чоловічій версії тестування крісла пан Х виявив невеличкий згорточок паперу, який виявився «ничкою», причому в доларах та євро порядку трьох нулів. Шок пана Z, який все життя просидів у селі і практикував ще натуральну торгівлю у межах сотень гривень, уявити собі практично нереально. Бідолашний навіть не фільтрував, що говорив, бо знайдені гроші мали на нього такий же вплив, як перстень влади на Смегла, який від того став Голумом. Відразу ж у його голові вималювались поля і городи, які він купив би на ті гроші, за які мрії всього його життя могли б бути реалізовані прямо завтра.

Але… Пан Х бачив життя і на багато його моментів навчився реагувати нестандартно. Іншими словами, він практикував євангельські поради, тому в той же день подзвонив до пані У і віддав їй знахідку. Вона також пережила шок, але іншого характеру. Виявилось, що її покійний чоловік був ощадливим, але не надто щирим, тому помер, не розповівши про гроші. На другий день пан Z, додавши собі відваги міцним алкогольним напоєм, подзвонив до Х. Спочатку доводив йому, що якщо крісло вже було куплене, то і все, що було в ньому, стало власністю нових господарів. Біблійний аргумент пана Х «віддати знайдені речі» бідний Z у своєму засліпленні сприйняв як відмазку, що Х присвоїв гроші, а тепер бреше і просто не хоче ділитися з ним, ну а це ж несправедливо і варто обурення і образи Z!

Як результат пан Х отримав скарб на небі, але і досмертного ворога Z. Пані У отримала несподівані гроші, вдячність до Х (яку не підтвердила, правда, матеріально), але і велику скруху від того, що так погано перевіряла все те, що встигла продати до розкладного крісла. А пан Z через свою слабкість, зраненість і пожадливість – конкретну деформацію реальності, яка його оточує.

Скільки таких ситуацій так часто стаються з кожним з нас? Не раз ми бували на місці кожного з учасників цієї історії. Наше уявлення про нас самих і оточуючий світ суттєво здеформоване нашими ж ранами, злобою, егоїзмом, обмеженістю, які поневолюють не лише нас, але і тих, з ким хочемо мати нормальні стосунки.

«Пізнайте правду, і вона визволить вас!» Мати-Церква пропонує нам повноту засобів, які приведуть до пізнання правди. Тоді вона визволить нас до сприйняття об’єктивної реальності і ми зможемо насолоджуватись свободою Божих дітей! Скористаймося такою можливістю, вона ж бо неоціненна!

Орися Уська