Розпочалася генеральна канонічна візитація монастирів Львівської Архиєпархії УГКЦ
  • Птн, 22/02/2019 - 18:19

Цього тижня на підставі Декрету Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря розпочалася генеральна канонічна візитація монастирів Львівської Архиєпархії УГКЦ. Вона є звичайною процедурою, яку згідно церковного права (ККСЦ кан. 205) повинен здійснювати єпархіальний єпископ принаймні раз на п’ять років.

Свято-Покровський жіночий монастир Сестер Студійського Уставу мав честь стати першою обителлю, до якої завітала візитаційна комісія. Розпочалася візитація в понеділок, 18 лютого, Божественною Літургію, яку очолив ієрм. Юстин Бойко, Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії. Йому співслужили члени візитаційної комісії, до якої увійшли: о. Юрій Чудяк, Синкел у справах духовенства, о. д-р Сергій Стесенко, канцлер Курії, о. Володимир Ольшанецький, економ, ієрм. Віталій Дуткевич, візитатор інститутів богопосвяченого життя, ієрм. Севастіян Дмитрух, голова сакральної комісії, о. Ярослав Максимців, нотар. У Літургії взяв також участь о. Ярослав Малиш, Синкел у справах монашества Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ.

В часі проповіді ієрм. Юстин звернув увагу на особливість служіння монахів і монахинь у сучасному світі, зокрема, на дуже непрості обставини, за яких доводиться діяти сучасному монашеству. Водночас акцентував на тому, що є певні цінності, які ніколи не втрачають на своїй актуальності. Серед тих цінностей на перше місце виходить любов до Бога і ближнього. Він закликав сестер будувати такі спільноти, які би були вогнищами Божої любові у світі. Саме такі спільноти, на переконання проповідника, стануть видимими знаками присутності Бога у житті світу, спільноти і кожної людини зокрема.

По Літургії зі спільної молитви розпочалася урочиста офіційна частина початку візитації. Після молитви було зачитати Декрет про генеральну канонічну візитацію Свято-Покровського жіночого монастиря Студійського Уставу. Відтак ієрм. Юстин представив усіх членів візитаційної комісії, а також пояснив ціль генеральної візитації. Сестри мали можливість поставити питання членам візитаційної комісії та отримати вичерпні відповіді. Після представлення програми візитації члени візитаційної комісії приступили до праці.

Весь процес візитації триватиме до 9 березня 2019 року і завершиться Божественною Літургією та представленням результатів і висновків.

Повідомив ієрм. Юстин Бойко, Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії

Світлини