Розпочалася остання в цьому році зустріч Ради Кардиналів
  • Втр, 12/12/2017 - 09:44

У понеділок, 11 грудня 2017 р., за участі Святішого Отця, у Ватикані розпочалася остання в цьому році триденна зустріч Ради Кардиналів – дев’ятиособового дорадчого органу, скликаного Папою Франциском із завданням допомагати йому в управлінні Церквою та приготуванні реформи Римської Курії. Її праці триватимуть до 13 грудня.

Попередня зустріч, яка відбувалися у вересні, була присвячена вивченню пропозицій, приготованих для Святішого Отця щодо реформи Курії. Серед обговорюваних тем була роль Курії, як засобу євангелізації та служіння не лише Папі, але також місцевим Церквам. Розглядалися також питання децентралізації, діяльності Апостольських нунціатур та добору персоналу.

Секретар Ради єпископ Марчелло Семераро після завершення вересневої зустрічі зауважив: «В тому що стосується процесу реформи Римської Курії, вже пройдено три четвертих шляху й завершується опрацювання пропозицій для Папи. Тож Святіший Отець матиме пропозиції щодо всіх дикастерій, а вже йому належить приймати рішення про те, як і коли впроваджувати їх у житті. На даний час Папа Франциск дотримується проектну поступового впровадження».

Довідка. Через місяць після свого обрання, Папа Франциск оголосив про скликання спеціальної ради, до якої він призначив вісім кардиналів з різних куточків світу. Наприкінці вересня він видав розпорядження, яким формалізував новий орган, як «Раду Кардиналів». У цьому документі Святіший Отець посилався на те, що серед побажань, висловлених під час підготовчих зустрічей кардиналів перед Конклавом, було наголошено на необхідності створення групи, що складалася б з членів єпископату, які походять з різних кінців світу, з якими Папа міг би радитися, «як індивідуально, так і колективно», щодо особливих справ.

До складу Ради Кардиналів увійшли Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-міста Ватикану, Франсіско Хав’єр Еррасуріса, вислужений Архиєпископ Сантьяго-де-Чилі, Освальдо Ґрасіяс, Архиєпископ Бомбею, Райхард Маркс, Архиєпископ Мюнхена та Фрайзінга, Лорент Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси, Шон Патрік О’Меллі, Архиєпископ Бостона, Джордж Пелл, тодішній Архиєпископ Сіднею, Оскар Андрес Родріґес Марадіяґа, Архиєпископ Тегусігальпи, з обов’язками координатора, а також єпископ Марчелло Семераро, Ординарій дієцезії Албано, якого призначено секретарем. Пізніше Святіший Отець ввів до Ради Державного Секретаря кардинала П’єтро Пароліна.