Розпочали вшанування першої річниці відходу до вічності Патріарха Любомира
  • Чтв, 31/05/2018 - 12:22

В Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, розпочали вшанування першої річниці відходу до вічності Блаженнішого Патріарха Любомира.

Архиєрейську Божественну Літургією очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав. З Предстоятелем УГКЦ співслужать єпископи, священики та духовенство УГКЦ, а зокрема; Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Преосвященний Владика Гліб Лончина, Преосвященний Владика Михаїл Бубній, Преосвященний Владика Василь Тучапець, Преосвященний Владика Степан Меньок, Преосвященний Владика Теодор Мартинюк, та Владика-номінант Петро Лоза.

Зі словом-проповіді до вірних звернувся Преосвященний Владика Гліб. Єпископ зауважив, що Церква зараз перебуває в дуже особливому часі Літургійного року, адже нещодавно святкували Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, Його Вознесіння, та Зіслання Святого Духа: «Церква хоче навчити нас таким чином, що те, що Господь обіцяє нам, те Він здійснює у нашому житті. Підтвердженням цього є святі. Вони є такі самі люди як і ми, з такими самими немощами та проблемами як ми», – зазначив Владика.

Ведучи він запитав: «В чому велич святих? Чому їх величаємо?». Шукаючи відповіді на це запитання Архиєрей зазначив: «Тому, що вони були правдивими людьми. Вони були людьми віри, та направду вірили усьому, що Ісус їм Говорив… Посеред усіх терпінь та випробувань вони вірили у присутність Божу, у Дар Святого Духа, в Обожествлення. Тому їх величаємо», – наголосив він.

«Перша річниця смерті Блаженнішого Любомира випадає саме в цей тиждень між П’ятидесятницею та Неділею Всіх Святих. Покійний Блаженніший є для нас прикладом саме того Обожествлення, яке Ісус обіцяв для всіх людей…», – зазначив він.

Завершуючи Владика пояснив, що Обожествленння має вигляд вдячності за те все, що Господь робить: «Усе в житті є даром Господа Бога… І хто знав добре Блженнішого Любомира, Він часто будучи за щось вдячним, говорив: «Ласка Божа». Ласка Боже – це благодать Божа, це дар Божий… І так покійний дивився на життя. Він був вдячний за кожну найдрібнішу річ. За все дякував Богові», – наголосив Владика.

Після Літургії усі перейдуть у крипту Патріаршого Собору, де спочиває тіло Блаженнішого Любомира. Там відбудеться поминальна Панахида.

Прес-служба Київської архиєпархії