Розпочались Лекторії Соціальної доктрини Церкви на Івано-Франківщині
  • Птн, 25/10/2013 - 10:10

23 жовтня 2013 року в Катехитичному центрі, що при архиєпархіальному катедральному соборі святого Воскресіння, Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, відбулися Лекторії Соціальної доктрини Церкви, ініційовані Комісією УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Бюро УГКЦ з питань екології.

Після Стрийської та Коломийсько-Чернівецької єпархій, у Івано-Франківській архиєпархії передбачено цього року також ряд зустрічей – Лекторій Соціальної доктрини Церкви при парохіях.

Даний захід був проведений о. Володимиром Містерманом, заступником керівника Бюро УГКЦ з питань екології, який у вступному слові пояснив присутнім доцільність проведення таких зустрічей, наголосивши на тому, що вони є інтегральною частиною реалізації загально-церковної стратегії 2020 «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Доповідач, зокрема, підкреслив, що "Церква у сучасному світі повинна навчитись вміло реагувати на існуючі та виникаючі виклики та проблеми, щоб цим самим забезпечити продовження творчого задуму Творця, – розбудовувати Царство небесне «вже тут і тепер». А «Соціальне вчення Католицької Церкви – це той допоміжний дороговказ, який сприяє нам, з однієї сторони, краще зрозуміти наше покликання, а з іншої –  аргументує та наголошує на усвідомленні того, як це покликання можемо реалізовувати в повсякденному житті на всіх рівнях», – підкреслив заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології.

В часі зустрічі було заторкнуто також ряд тих проблем, які торкають принцип справедливості і стоять на перешкоді встановлення миру на Землі. На конкретних прикладах із повсякденного життя, доповідач недвозначно дав зрозуміти вірним, що в більшій чи меншій мірі кожен із нас, інколи, навіть не до кінця свідомо і добровільно, під натиском соціально-економічного становища грішить проти справедливості. "Захисник створіння Божого" також сказав, що скільки б ми не говорили і не намагались побудувати здорове та гармонійне суспільство, нам нічого не вдасться, якщо не будемо відповідально та шанобливо ставитись до Богом сотвореного світу – природи.

Жвава дискусія та запитання присутніх засвідчили те, що Лекторії Соціальної доктрини Церкви викликали інтерес серед вірних і потребують свого продовження. На завершення зустрічі о. Володимир подарував для бібліотеки Катехитичного центру ряд різних публікацій для поглиблення християнської віри і побажав усім, щоб ніколи не втомлювались робити вчинки гідні синів і дочок Всевишнього.

Матеріал наданий Інформаційною службою Бюро УГКЦ з питань екології

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир