Розпочався Синод єпископів про сім’ю
  • Нед, 04/10/2015 - 15:01

Вступні акорди

У п’ятницю, 2 жовтня 2015 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася прес-конференція кардинала Лоренцо Балдіссері. Генеральний секретар Синоду єпископів представив 14-ту звичайну асамблею, яка від 4 до 25 жовтня триватиме у Ватикані.

Як зауважив кардинал Балдіссері, це зібрання становить підсумок дворічного синодального шляху, який розпочався розсиланням «папського квестіонарію» до місцевих Церков. На його підставі тривала робота Надзвичайної асамблеї минулого року, яка завершилася приготуванням Синодального Звіту; він, своєю чергою, разом з отриманими зауваженнями, став основою робочого документу теперішнього зібрання.

Згідно зі статутом, у загальній звичайній асамблеї беруть участь глави Східних Католицьких Церков, ієрархи, обрані єпископатами, богопосвячені особи, вибрані Спілкою вищих настоятелів, та окремі члени, призначені Святішим Отцем.

У цьогорічному зібранні беруть участь 270 Синодальних Отців, 42 із них — на підставі виконуваного служіння (Глави Східних Церков [15], Голови відомств Римської курії [25], Генеральний секретар Синоду та його заступник), 183 обраних та 45 призначених Папою. Вони походять: 54 — з Африки, 64 — з Америк, 36 — з Азії, 107 — із Європи, 9 — з Океанії. Серед них — 74 кардинали (між ними — один патріарх і двоє Верховних Архиєпископів), 6 патріархів, 72 архиєпископи, 102 єпископи, двоє парафіяльних настоятелів і 13 богопосвячених осіб.

У роботі асамблеї беруть участь також 24 експерти та помічники секретаріату, 51 спостерігач, 14 делегатів від братніх Церков. У контексті теми асамблеї варто зазначити, що серед спостерігачів та експертів 18 осіб представляють подружні пари, батьків чи глав родин.

Щодо методології праці асамблеї, то Генеральний секретар Синоду розповів: узявши до уваги досвід попереднього зібрання та врахувавши Папа Франциск. Отець. Вона покликана, серед іншого, зробити динамічнішою участь Отців у загальній асамблеї та надати відповідної ваги праці в групах, де відбуваються найактивніші дискусії.

Зважаючи на велику кількість тих, хто матиме право висловитися (а це майже 320 отців, братніх делегатів і спостерігачів) та відведення більшого часу для праці в групах, кожен доповідач під час загальних засідань матиме лише три хвилини для доповіді. Крім того, наприкінці загальних засідань передбачено одну годину для вільних доповідей.

Праці Синоду висвітлюватимуться для засобів комунікації під час брифінгів за участю Отців Синоду, які також можуть вільно спілкуватися з пресою в дусі відповідальності.

Протягом тривання Синоду вірних просять підтримувати його молитвою. Зокрема, у папській базиліці Santa Maria Maggiore, де з цієї нагоди будуть виставленні мощі подружжя Мартен, щовечора відбуватиметься молитва Розарію та Свята Меса. Протягом першого тижня молитва заноситиметься в наміренні дітей, другого — батьків, третього — дідусів і бабусь.

Кардинал Балдіссері також розповів про інші події, які відбуватимуться в рамках синодальної асамблеї. Так, 17 жовтня 2015 р. відбудеться урочистий захід у залі Павла VI у Ватикані з нагоди 50-річчя ватиканського Синоду єпископів. Наступного дня, 18 жовтня, під час Святої Меси в базиліці св. Петра відбудеться канонізація декількох святих, зокрема — подружньої пари Луї та Зелі Мартен, батьків св. Терези від Дитятка Ісуса.

Для зручності інтернет-користувачів Синоду єпископів уже створили сторінку поточного щоденника Асамблеї на офіційному порталі Ватикану. Також відкрито відповідну сторінку у Вікіпедії.

Персоналії

Головою Синоду, очевидно, є Римський Архиєрей — Папа Франциск. Генеральний секретар — згаданий кардинал Лоренцо Балдіссері. Четверо делегованих президентів для цієї Асамблеї — кардинали Андре Вен-Труа (архиєпископ Паризький), Луїс Антоніо Таґле (архиєпископ Маніли, Філіппіни), Раймундо Дамашено Ассіс (архиєпископ Апаресіди, Бразилія) та Вілфрід Фокс Нап’єр, архиєпископ Дурбанський (ПАР).

Головним доповідачем призначено архиєпископа Будапештського, кардинала Петера Ердьо (Угорщина), а спеціальним секретарем — архиєпископа Бруно Форте з К’єті-Васто (Італія).

Римо-Католицьку Церкву в Україні представлятиме архиєпископ-митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, голова Конференції римо-католицьких єпископів України. Від Синоду єпископів УГКЦ участь у цій асамблеї бере Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, і делегати: владика Борис Ґудзяк (Паризька єпархія святого Володимира) і владика Гліб Лончина (єпархія Святої Родини з осідком у Лондоні). Слід відзначити присутність на Синоді єпископів ще одного українця — отця Амбросія Самуся, службовця Генерального секретаріату Синоду єпископів.

Синод чування

Початки

Символічним впровадженням у синодальні зібрання стало чування на площі св. Петра у Ватикані, що відбулося вчора, в суботу 3 жовтня 2015 року, ввечері. Воно тривало за участю Папи, Синодальних Отців, учасників Синоду та паломників з усього світу.

Молитва і спів перепліталися читаннями уривків із папських катехиз про сім’ю, виголошених протягом цього року під час загальних аудієнцій. Свідчення про своє життя вірою в подружжі та сім’ї давали батьки та їхні діти. У зустрічі також узяли участь численні члени Неокатехуменальної дороги, Віднови у Святому Дусі, Католицької дії, руху Фоколярів, як і Спільноти й Визволення (Comunuione e Liberazione). Лідери груп, серед них і засновник Дороги Кіко Арґуельйо, поділилися з учасниками своїми роздумами про значення сім’ї у житті Церкви.

На завершення зустрічі до зібраних сімей долучився Святіший Отець. У своєму слові він назвав сім’ю світлом, яке світить у тьмі нинішніх часів. Взірцем життя кожної родини є Святе Сімейство з Назарета:

«Кожна сім’я завжди за своєю суттю є світлом, хоч би й слабким, у темряві світу. Історія Ісуса розпочалася в сім’ї, в якій Він зростатиме протягом 30 років. Його сім’я, як і багато інших, жила у загубленому селі на окраїні імперії. Аби сьогодні зрозуміти сім’ю, ми входимо у таємницю Родини з Назарета. Це життя приховане, повсякденне і звичайне, таке, як життя більшості наших родин, з їхніми стражданнями і простими радощами.  Життя, сповнене погідної терпеливості у труднощах, пошани до кожного, братерства і смирення, яке визволяє і розквітає в служінні. Сім’я це місце євангельської святості, реалізованої у якнайбільш звичайних умовах. У ній дихаєш пам’яттю поколінь і зміцнюєш корені, що дозволяють посуватися далеко. Це місце розпізнання, де виховуєшся до розпізнавання Божого плану стосовно свого життя і прийняття його з довірою. Це місце безкорисливості, обережної присутності, братерської та солідарної, яка вчить виходити поза власні інтереси, аби прийняти іншого, аби прощати і отримати прощення».

Франциск згадав блаж. Шардя де Фуко, який прожив кілька років у Назареті й там зрозумів, через споглядання сім’ї Ісуса, що, люблячи інших, ми можемо любити Бога. Папа закликав усіх молитися за Синод, що було головною метою цієї сімейної молитовної зустрічі:

«Молімося разом, аби Синод, що розпочинається завтра, зумів через досвід подружжя і рожини показати кожному повноту людства. Аби він визнав і належно оцінив те, що в них добре, гарне і святе. Аби присвятив увагу слабкостям, таким як убогість, війни, хвороби, смерть близьких, які випробовують сім’ї. Аби він замислився над ситуацією сімей, у яких взаємні стосунки знищені або хворі, що провадить до криз, образ і невдач. Молімося, аби Синод нагадав таким сім’ям, подібно як усім іншим родинам, що Євангеліє надалі залишається “Доброю Новиною”, від якої треба починати».

Відкриття Асамблеї розпочнеться Євхаристійним богослуженням, яке Глава Католицької Церкви очолює в базиліці св. Петра.

Очікування

Кардинал Герхард Людвіг Мюллер застерігає перед засобами масової комунікації, які нав’язують громадській думці ідеологію ґендеру. За словами префекта Конгрегації віровчення, сьогодні можна говорити про медіа-тоталітаризм. У ставленні до людей ЗМІ поводяться по-диктаторськи. Ідеологія, яку вони нав’язують, призводить до повної деградації людини, має тяжкі наслідки для всіх: дітей, молоді, подружь.

У цьому контексті Церква повинна захищати гідність людини, яка має свої підстави у Богові-Творці, котрий дає нам свою благодать і все необхідне для досягнення природного і надприродного щастя, у вигляді життя вічного, зазначив кардинал Мюллер. На його думку, Синод, який сьогодні розпочинається у Ватикані, буде особливо важливим.

«Святіший Отець завжди підкреслював важливість сім’ї та подружжя, які становлять основу суспільства і Церкви», — нагадав німецький кардинал. Він висловив сподівання, що Синод посяде чітку позицію стосовно сакраментальності й святості подружжя. Бо подружжя — це не просто людський ідеал, а дар Божий. «Неможливо практикувати католицьку теологію, не беручи до уваги всі догмати Церкви про Таїнство Подружжя. Не можна релятивізувати подружжя як таїнство», — підкреслив префект Конгрегації віровчення.

Кардинал Мюллер висловив сподівання, «що дискусії на Синоді не стануть поверховими, а ґрунтуватимуться на глибокому розумінні вчення Ісуса, Старого й Нового Завіту, а також на автентичній інтерпретації Об’явлення в ученні Церкви». Це, на його переконання, основні умови плідності синодальної дискусії. Нинішній Синод вельми важливий не тільки для інституту сім’ї в людському суспільстві, але й для Церкви Христової, вважає префект Конгрегації віровчення.