Розпочався візит Глави УГКЦ до Австрії
  • Суб, 12/11/2016 - 10:39

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав прибув до Відня з першим душпастирським візитом, який триватиме до 13 листопада. На летовищі Главу УГКЦ зустрічали представники посольства України в Австрії, вірні та священнослужителі УГКЦ в Австрії.

Біля трапу літака Предстоятеля УГКЦ зустріли отець Юрій Коласа, Генеральний вікарій католиків візантійського обряду в Австрії, пан Юрій Токарський, радник-посланник Посольства України в Австрії, та Георг Пуллінг, заступник головного редактора католицької пресс-агенції в Австрії.

В залі очікувань аеропорту Відня на Предстоятеля чекали близько сорока українських вірних у вишиванках та з українськими стягами, які прийшли, щоб урочисто привітати Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава з його візитом до громади УГКЦ в Австрії.

Першим з вітальними словами до Блаженнішого звернулося наймолодше покоління української діаспори: «Дуже радіємо зустрічі з Вашим Блаженством! Українські діти вітають Вас в Австрії! Просимо Вашого благословення!». Прийнявши запашний коровай та квіти, Блаженніший подякував за такий теплий прийом і звернувся до громади: «Знаєте, я приїхав сюди з потрійною місією. Сьогодні в мене є можливість зустрітися з державними представниками Австрії і я маю можливість бути голосом України та українського народу. Також в мене буде нагода спілкування з римо-католицькою церквою в Австрії. Завтра я зустрінуся з кардиналом Крістофом Шенборном, Архиєпископом Відня, який є Ординарієм для Східних католиків і опікуном для нашої греко-католицької громади. А в неділю будемо мати справжнє чудо! Це буде окрема святкова хвиля спілкування з українською громадою у старовинній парафії св. Варвари з нагоди 100-річчя перенесення мощей св. Йосафата Кунцевича до цього храму».

Зустрічати Главу УГКЦ приїхали цілими українськими родинами. «Ми з чоловіком завжди хотіли побачитися з Блаженнішим Святославом. Якось не випадало такої нагоди, а сьогодні ми всією родиною завітали до аеропорту. Взяли з собою навіть маленьку донечку, щоб вона через багато-багато років згадувала, яку велику людину зустріла сьогодні», – розповідає Юлія Бабська, тримаючи на руках двомісячне немовля.

Про важливість візиту  Предстоятеля говорять і священнослужителі УГКЦ. Зокрема, отець доктор Тарас Шагала розповідає про значення приїзду Глави греко-католиків України для вірних: «Ми дуже довго чекали на цей візит Блаженнішого, щоб він відвідав усі наші громади, які є в Австрії. Раді, що дочекалися цього благословення. Для церковної громади візит Предстоятеля завжди є не лише вершиною внутрішнього життя, а й вершиною життя літургійного. Тому ми, в першу чергу, раді, що у нас буде відправлено дві Патріарші літургії: перша – у соборі св. Стафана, друга – в церкві св. Варвари. Це насправді така подія, яка піднімає нашу громаду у власних очах».  

Наприкінці зустрічі з представниками української діаспори та духовенством Глава УГКЦ Блаженніший Святослав висловив надію на вдалий візит: «Сподіваюся, що з Божою поміччю та вашими молитвами всі ті три заплановані місії мені вдасться сповнити заради добра нашого народу, нашої держави та нашої Церкви».

По дорозі з аеропорту до Відня Блаженніший Святослав дав інтерв»ю для католицької пресс-агенції в Австрії.

Прес-служба одинаріату для католиків
візантійського обряду в Австрії