Розпочинається беатифікаційний процес о. Петра Скарґи
  • Птн, 07/06/2013 - 12:25

12 червня у Кракові стартує процес беатифікації о. Петра Скарґи. У цей день відбудеться перша зустріч історичної комісії та комісії цензорів-богословів. Про це повідомив о. Крістіан Бєрнацкі, краківський єзуїт і віцепостулатор процесу.

Як передбачає хід розгляду процесу, комісія буде досліджувати усе, що написав о. Скарґа, а також те, що писали про нього. Вже відомо, що ця справа буде нелегка, оскільки частину творів отця ще не встигли перекласти з латинської. Члени комісії будуть також досліджувати автентичність віри, надії і любові.

Підготовка до цього процесу тривала дуже довго. В ХХ-му столітті в період між війнами розпочали видавати його праці, у 1936 році ексгумували його останки, було організовано конференції та симпозіуми. Цю працю перервала ІІ Світова війна. Тепер у краківському храмі Свв. Петра і Павла біля гробу о. Скарґи розвивається його культ.

 

В 400-ту річницю смерті о. Скарґі кардинал Станіслав Дзівіш говорив: «Отець Скарґа жив ідеалом все більшої Божої слави. Бог завжди був у центрі його життя, він будував на Ісусі Христі, Котрий є скалою». Саме під час цієї Літургії в храмі, де знаходиться гріб о. Скарґи, кардинал наголосив, що необхідно розпочинати беатифікаційний процес.

 

Після завершення праць комісії, що розпочне свою діяльність 12 червня, в Кракові скличуть трибунал і приготують т.зв. «positio» – книгу, яка описуватиме життя кандидата на вівтар. «Важко припустити як довго це може тривати, можливо, й багато місяців. Ми лише на початку шляху. Найважливіше те, що нам вдалось розпочати цей процес», – зазначає о. Бєрнацкі.

За матеріалами www.pch24.pl

 

Довідка: о.Петро Скарга зіграв видатну роль у полеміці довкола Берестейської Унії, виступаючи спочатку, як пропагатор ідеї Унії, а потім як її активний оборонець