Розуміння молитви
  • Суб, 03/03/2018 - 11:36

Ключем до відносин з Богом є єднання з первинними божественними відносинами – Отцем, Сином і Святим Духом. Іншими словами, це стосунки з Святою Трійцею, – пише Владика Петро Стасюк у своїй колонці у газеті Церква і Життя.

У старому катехизмі згадка про Трійцю була однією з перших речей, яких навчали дітей. Трійця – це відносини між Богом-Отцем, Сином і Святим Духом. Молитва – це наші особисті стосунки між нами та тією ж Трійцею.

Очевидно, що більшість християнських Церков мають деяке посилання на Трійцю. Деякі, наприклад, мормони, свідки Єгови, деякі християнські вчені – ні. Християнські письменники кажуть, що відносини з Богом в Трійці є основою нашого молитовного життя, нашого християнського життя в цілому та нашого власного спокою душі.

Якщо у вас немає Бога, якщо він для вас нічого не означає, то вам дійсно випадає бути самому собі власним богом. Дуже багато сучасних людей насправді намагаються обирати саме цей шлях. Проте зв’язок з Богом дає нам певний спокій у світі, в якому ми живемо. Це схоже на старі часи, коли ми не замикали наші двері вночі і могли пройтися безтурботно будь-якою вулицею пізно ввечері. Це відчуття безпеки можна пережити через тісні стосунки з нашим Богом. Хоча деякі наші вулиці можуть бути небезпечними, душевний спокій і душа виходять з того, що Бог є з нами. Бог присутній лише довірливих і люблячих відносинах. Як наприклад стосунки в  ідеальному шлюбі. Немає шлюбу, якщо немає довірливих, люблячих відносин. Ви не можете знати Бога чи когось іншого, якщо не існує люблячої, довірливої ​​ситуації.

Якщо у вас немає Бога, якщо він для вас нічого не означає, то вам дійсно випадає бути самому собі власним богом. Дуже багато сучасних людей насправді намагаються обирати саме цей шлях.

Молитва можлива лише тоді, коли ми дозволимо Богові, який знаходиться в нашому серці, говорити з Небесним Богом. Це єдність між нами і Богом, що є у кожному творінні. Це є основою для кожної молитви. Лише після цього, молитовні слова можуть справді виходити з душі.

Ми повинні сказати Богові, що ми хочемо, але основна частина наших відносин з Богом набуває єдності з Богом, а не для отримання результатів, яких ми бажаємо.

Дуже хорошим місцем для початку молитви є запитати себе: “Що Бог хоче від мене зараз?” Відповідь на це запитання завжди позитивна. Якщо те, що ви чуєте, що Бог, каже вам, не йде від Духа Святого, а саме: “любов, радість, мир, терпіння, доброта,  довірливість, лагідність та самоконтроль, тоді ви мусите запитати себе, чи дійсно ваша молитва вже почалася .

Пам’ятайте, що деякі люди вважають молитва до Бога є те, що Він повинен знати чи виконати. Молитва до Бога має елементи, які Святий Павло описує як дари Святого Духа. Так, звичайно, ми повинні сказати Богові, що ми хочемо, але основна частина наших відносин з Богом набуває єдності з Богом, а не для отримання результатів, яких ми бажаємо.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії