РПЦ: Росія має право на світове панування
  • Птн, 28/11/2014 - 16:39

Сп’янівши від дурману російського шовінізму, в РПЦ не тільки напророкували перемогу РФ над Америкою, закликали до останньої вирішальної битви, але й вдалися до заяв, які собі не дозволяли ні Гітлер, ні Сталін, ні Муссоліні: Росія має право висувати будь-якій державі будь-які вимоги і змушувати їх виконувати. Про це, згідно з повідомлень російського пропагандистського сайту «РИА Новости» заявив шеф Синодального відділу Московського патріархату з питань взаємодії церкви і суспільства прот. Всеволод Чаплін на ІІІ Ставропольському форумі Всесвітнього російського народного собору.

Так Чаплін прямим текстом заявив: «Ми переможемо й Америку і тих, хто їй підспівує в світі. Не обов’язково на полі війни, хоча, якщо прийде такий виклик, ми не маємо права його не прийняти». Чапліну також привиділась центральна роль Росії у світових процесах і як наслідок він закликав до зусиль, жертовності й останнього вирішального бою, оскільки ніхто, на переконання Чапліна, не збирається давати можливості жити росіянам у власне задоволення.

«Нам потрібно назавжди забути про те, що в світових процесах, в яких Росія завжди грала і завжди гратиме осьову, центральну роль, нам хтось дасть можливість спокійно, без зусиль, без жертовності, без останньої битви, жити в своє задоволення, що виклики якось самі розсмокчуться без нашої участі, а наші історичні опоненти визнають нашу незалежність, погладять нас по голові й дадуть «печенько» на площі /прозорий натяк на присутність Вікторії Нуланд на київському Майдані – ред./. Не вийде. Потрібно приймати бій, потрібно проявити волю» - заявив шеф Синодального відділу Московського патріархату з питань взаємодії церкви і суспільства.

Розпалений російським войовничим шовінізмом, Чаплін пішов далі від Гітлера, Сталіна, Муссоліні, проголосивши право Росії до світового панування в особливо відвертій формі: «З відомих усім причин, Росія може будь-якій державі ставити будь які вимоги і в цьому, я так вважаю, потрібно більше, частіше і сильніше тиснути. У нас є всі можливості для того, щоб ми могли зупинити кого завгодно у вмішуванні в процеси, які відбуваються в Європі, на Близькому Сході і взагалі – де б це не було».

Також Чапліну у такому стані шовіністичного сп’яніння привидівся всесвітній прокремлівський інтернаціонал: «Я вже навіть не говорю про величезну кількість наших симпатиків на Заході. Нас багато в чому мусить підтримати - не може не підтримати - ісламський світ. Ми впевнено знайдемо співзвучність в Китаї, в Латинській Америці, в деяких інших країнах – у нас є майбутнє. Вільне, самостійне і сильне майбутнє, якщо ми проявимо необхідну волю».

Як би це заявляв у якомусь комічному фільмі великий актор Чарлі Чаплін – було би смішно. Але такі заяви одного з очільників московського православ’я не можуть не викликати занепокоєння.