РПЦ вертається до сталінської пропаганди
  • Срд, 17/09/2014 - 09:57

Глава Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон Алфєєв у своїй авторській програмі «Церковь и мир» (за 13 вересня 2014 р.), що виходить на одному з рупорів кремлівської пропаганди «Вести 24», провів розмову з головним редактором порталу «Религия и СМИ» Алєксандром Щіпковим.

Цього разу митрополит Алфєєв та його гість вдалися уже не тільки до традиційних оббріхувань УГКЦ та УПЦ КП, але й і до особистих нападок на Главу УГКЦ Блажeннішого Святослава. Особливо співрозмовникам дошкуляло Звернення Глави УГКЦ до світової громадськості з приводу ситуації в Україні.

Окрім уже традиційних нападок на УГКЦ, що начебто УГКЦ проект Ватикану, спрямований проти православних, про терор уніатів над православними, про захоплення православних храмів греко-католикам у 90-х роках ХХ ст. (доречно згадати, що єдиний православний храм в Галичині до російської окупації  – православна церква на вул. Короленка у Львові, як була православною так і залишилась, щоправда, незаконно загарбана РПЦ – УПЦ МП), митрополит Алфєєв вдався до уже забутого прийому сталінських пропагандистів. Він звинуватив УГКЦ у співпраці з фашистами, яких ніколи в Галичині не було.

Можливо, митрополит Алфєєв, який уже неодноразово показав своє незнання історії, переплутав у черговий раз когось з кимось. Годі гадати, що конкретно мав московський церковник на увазі. Оскільки уся програма побудована за улюбленим московським принципом «тримайте злодія», то, можливо, митрополит Алфєєв, пам’ятаючи про тісну співпрацю РПЦ в часі ІІ Світової війни з гітлерівськими нацистами та сталінськими комуністами, прагнув щось подібного приписати УГКЦ.

Цікаво зазначити, що митрополит Алфєєв у цій програмі вкотре показав себе історично неписьменною людиною, вигадавши якесь польсько-литовське князівство, яке ніколи не існувала, а також приписуючи УГКЦ практику тісної співпраці з державною та політикою.

І найцікавішим закидом митрополита Алфєєва стало звинувачення УГКЦ і УПЦ КП у тому, що не співпрацюють з російськими окупантами-терористами.

Як відомо, саме  сталінська пропаганда звинувачувала УГКЦ у тісній співпраці з владою І і ІІ Речі Посполитої, Австро-Угорщини та гітлерівськими окупантами. Сталінська пропаганда інкримінувала УГКЦ, що це проект Ватикану, спрямований проти православних.

Таке повернення РПЦ до сталінської пропаганди є насправді дуже тривожним симптомом і для української держави, і для усієї міжнародної спільноти. Оскільки вказує на тоталітарно-агресивну модель, до якої повертається РФ та РПЦ.