Рубрика "Важкі питання". Чи можна звичайній людині відвідати Ватиканську бібліотеку?
  • Втр, 25/03/2014 - 11:16

ПИТАННЯ: Чи можна звичайній людині відвідати Ватиканську бібліотеку?

ВІДПОВІДЬ: У Ватиканську бібліотеку на загальних підставах має доступ кожен, хто володіє достатньою освітою, щоб вміти поводитися з рідкісними виданнями, в тому числі древніми унікальними рукописами. У Ватиканській бібліотеці зберігаються книги, які вимагають особливого до себе підходу: їх не можна гортати й розглядати заради цікавості, оскільки навіть найменший дотик може привести до значної шкоди. Тому, заради збереження видань, що зберігаються в Бібліотеці, були розроблені певні правила доступу.

Згідно з цими правилами, Ватиканську бібліотеку можуть відвідувати дослідники та вчені з усього світу, без будь-яких обмежень, пов'язаних з національністю, віросповіданням і походженням, переважно викладачі університетів, а також будь-яка людина, «відома завдяки своїй ерудиції або науковим публікаціям», - йдеться в правилах доступу до бібліотеки. Пропуск видається відповідно з наявністю місць в читальних залах, а також на підставі пред'явлених документів про освіту та наукову діяльність. Вони повинні бути підписані визнаними академічними установами. За сформованою традицією, відвідувача просять вказати тему досліджень. Це робиться для того, щоб заздалегідь точно знати, які видання будуть потрібні читачеві, і «не турбувати» зайвий раз манускрипти та рідкісні книги, які не знадобляться для даного дослідження. Іноді - як нам пояснили співробітники бібліотеки - досить обмежитися однією сторінкою тексту і звести до мінімуму контакт з рукописом, який потребує особливих умов зберігання: ось чому відвідувачі бібліотеки повинні точно знати і повідомити її керівництву, що саме вони шукають і з якою метою.

Зазвичай університетські студенти не допускаються до читального залу, однак у вигляді винятку право доступу мають аспіранти, які готуються до захисту дисертації, зокрема, з філософії, а також студенти-дипломники, яким для їх дипломної роботи необхідно звернутися до рукописів та інших матеріалів, що зберігаються тільки у Ватиканській апостольській бібліотеці. Студенти повинні для цього пред'явити рекомендаційний лист, а Бібліотека залишає за собою право упевнитися в тому, що він володіє необхідними навичками і компетенцією у поводженні з цінними матеріалами.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va