Рубрика "Важкі питання". Чи не зробив я гріха, прийнявши Причастя менш ніж через годину після їжі?
  • Втр, 08/04/2014 - 23:01

ПИТАННЯ: Чи не зробив я гріха святотатства, якщо прийняв Святе Причастя менше ніж через годину після їжі?

ВІДПОВІДЬ: У римському обряді приписаний євхаристійний піст тривалістю як мінімум одну годину після останнього прийому їжі. Сенс цього церковного припису полягає в тому, щоб людина підготувалася до такої важливої зустрічі в її житті - зустрічі з Господом - не тільки духовно, а й тілесно. Традиція євхаристійного посту є дуже давньою. Ще кілька десятиліть тому в римському обряді пропонувався євхаристійний піст, починаючи з півночі, - як у східних обрядах.

Зрозуміло, церковний припис не слід сприймати як якусь жорстку норму. Якщо, за Вашими підрахунками, після прийому їжі до причастя повинна була пройти година, але з незалежних від Вас причин,до години «не вистачило» кількох хвилин, то причащання в такому випадку, звичайно, не можна вважати святотатством.

Нагадаємо, в чому полягає припис Церкви для католиків римського обряду (канон 919):

«Тому, хто має намір прийняти Пресвяту Євхаристію, слід хоча б протягом години перед святим Причастям утримуватися від будь-якої  їжі і пиття, за винятком лише води та ліків. Священик, що вершить Пресвяту Євхаристію двічі або тричі в один і той же день, може прийняти будь-яку їжу перед другим або третім служінням, навіть якщо між ними не пройшло однієї години. Особи похилого віку та хворі, так само як і ті, хто за ними доглядає, можуть приступати до Пресвятої Євхаристії навіть у тому випадку, якщо вони вживали їжу протягом найближчої години».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va