Рубрика "Важкі запитання". Звідки ви знаєте, що Біблія натхненна Богом?
  • Втр, 01/04/2014 - 00:13

ПИТАННЯ: Звідки ви знаєте, що Біблія натхненна Богом?

ВІДПОВІДЬ: Наша впевненість у тому, що Святе Письмо богонатхненне, пояснюється не знанням, а вірою. Мати віру означає, серед іншого, приймати свідчення Бога всередині нас.

Віра в те, що Святе Письмо натхненне Богом, - це віра, дарована самим Богом як надприроднє світло, вкладене Богом в наш розум. Так само, як сонячне світло дозволяє побачити речі цього світу, світло віри направляє нас до речей божественних, даруюючи нам відчуття і внутрішнє свідчення того, що вони істинні.

Ось що пише святий Тома Аквінський з приводу віри в трактатах «Про істини»: «Людина, яка сповіщає Євангеліє ззовні,  не породжує віру. Її породжує Бог, єдиний, хто може змінити волю. Він є причина віри у віруючого, схиляючи його волю і просвічуючи інтелект, щоб не відкинув те, що було запропоновано проповідником; останній ж відкривається на віру ззовні».

Отже, сам Бог вкладає в людину віру, торкаючись її серця. Віра - це своєрідне воскресіння людини: серце ніби звільняється від каменя, що заважає вірити. Людина відкривається на діяння Бога, який діє в нас особливою надприродною силою. Сила людських заперечень  не може порушити цю силу віри, що відноситься до божественного, а не людського порядку.

Бог відкриває людину до віри не насильно, а з притаманною йому м'якістю. Він притягує до Себе так, що людина сама внутрішньо спрямовується до віри.

Бог дарує віру, просвічуючи розум людини. Це світло дозволяє бачити очима віри ті речі, яких ми не бачимо очима тілесними. Ми віруємо саме тому, що віра не допускає доказів  або бачення. Доказ і бачення не відносяться до сфери віри. Світло віри дозволяє людині побачити те, що істинне, оскільки виходить від Бога, який і є Істина.

Віра черпає силу від свідчення Бога. Святий апостол Іван говорить: «Хто вірує в Сина Божого, той має в собі це свідоцтво» (1 Ів 5,10). Стверджує апостол Павло «щоб ваша віра була не в мудрості людській, а в силі Божій» (1 Кор 2,5).

«Віра, яку вселяє Бог, - писав святий Іван Авільський, - грунтується на божественній Істині і спонукає вірити більш твердо, ніж якби ми бачили своїми очима і торкалися руками, і з більшою впевненістю, ніж ми впевнені в тому, що чотири більше від трьох, - в речах, які можна побачити розумом з такою очевидністю, яка не дозволяє мати ні найменших вагань і сумнівів, навіть якщо б ми того хотіли».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va