Румунські греко-католики в церкві свв. Сергія і Вакха помолились за упокій свого єпископа
  • Птн, 07/04/2017 - 16:30

У четвер, 6 квітня 2017 року, парафію свв. Сергія і Вакха відвідали ректорат і студенти румунської Папської колегії в Римі. Візит румунських греко-католиків був пов’язаний із вшануванням Кир Івана Інокентія Міку-Кляйна, василіянина, румунського єпископа візантійського обряду.

Ректор румунської Папської колегії, о. Ґабріель Бубоі, у співслужінні о. Флоріяна Ґутіу, ректора духовної семінарії в Блаж (Румунія) та о. Вільяма Блайзіфер, професора богословського факультету Клузького університету імені Бабеша-Бойяї, що в місті Клуж-Напока (Румунія), помолилися разом із студентами панахиду за упокій блаженної пам’яті архиєрея Інокентія Кляйна. 

Додамо, що єпископ Іван Інокентій Міку-Кляйн був видатним румунським церковним і політичним діячем, єпископ Фаґарашської єпархії, Румунської Греко-Католицької Церкви, з осідком в м. Блаж. Боровся за права румунів, які належали тоді до Габсбурзької монархії Трансільванії, був одним з головних представників румунського національного відродження та став ініціатором руху під назвою Трансільванська або Семиградська школа (політичний і культурно-мовний рух греко-католицької румунської інтелігенції на території австро-угорської Трансільванії).

Владика Іван Інокентій Міку-Кляйн помер 22 вересня 1768 року в Римі і був похований в крипті церкви свв. Сергія і Вакха. В своїм заповіті він просив, щоб поховали його у цьому храмі та щоб тут відбувся його похорон. 22 червня 1997 році в церкві свв. Сергія і Вакха було проведено ексгумацію тіла блаженної пам’яті владики Інокентія та перевезено до церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці румунської Папської колегії в Римі. Відтак, 2 серпня 1997 року труну з останками єпископа було перевезено в Румунію, в м. Блаж, і поміщено у святилищі собору Пресвятої Тройці. 19 жовтня 1997 року під час Божественної Літургії з великими святковими почестями тлінні останки владики Інокентія Міку-Кляйна були захоронені в почесному місці перед іконостасом в соборі Святої Тройці.

І до сьогодні в парафіяльній церкві свв. Сергія і Вакха в Римі збереглися три пам’ятні написи, а саме під тетраподом, на стіні по лівій стороні від ікони св. Василія Великого і на задній стіні біля вхідних дверей, які пригадують про зв’язок єпископа Інокентія Міку-Кляйна з українською церквою та його поховання у крипті храму.