Руперт Зальцбурзький, св.
  • Пон, 23/09/2013 - 23:35

Народився в 650 р. у Вормсі, помер 27 березня 718 р. Святий Католицької Церкви, місійний єпископ Рейнланду, перший єпископ Зальцбурга в Австрії (вважається його засновником) і покровитель регіону Зальцбург.

Вважається, що Руперт походив із аристократичної родини Робертинерів, був пов’язаний із королівською династією Меровінгів. На початках своєї діяльності, наприкінці сьомого століття, за розповідями баварського управителя Теодора ІІ, якого ймовірно навернув, став єпископом Вормсу. Від Теодора ІІ отримав дозвіл покинути Регенсбург і поїхати в місійну подорож з метою пошуку відповідного місця для побудови церкви і зміцнення віри.

Залишивши Регенсбург, св. Руперт пішов на південь. Дійшовши до річки Зальц (де тепер розташоване місто Зальцбург), заснував бенедиктинський монастир Св. Петра на місці, де зараз побудована катедра. Цей монастир є найстаршим у Австрії.

Приблизно в 711-712 році заснував також монастир Ноннберг в Зальцбурзі, найстарше жіноче монаше християнське згромадження на німецькомовній території, першою настоятелькою якого стала його племінниця (чи сестра) св. Ерентруда.

У 714 році св. Руперт коротко відвідав рідні краї. Помер у Вормсі, найправдоподібніше на Великдень 27 березня 718 року. Через кілька років, з нагоди урочистості посвячення нової Катедри в Зальцбурзі – 24 вересня 774 року, на прохання тодішнього єпископа Зальцбурга, Віргілія, тіло святого перенесли з Вормсу до Зальцбургу.

Оскільки точний день смерті святого невідомий, 24 вересня в Зальцбургу вважається Днем Св. Руперта («Rupertikirtag»). Цей день також є офіційним святом регіону Зальцбург (в цей день не працюють школи).
В решті Католицької Церкви день його спомину припадає на 27 березня. Східні Церкви відзначають день його пам’яті 27 березня (9 квітня за григоріанським календарем).

Святий Руперт є покровителем міста і регіону Зальцбург, є апостолом Баварії і Австрії, а також покровителем шахтарів.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua