«"Русскій мір" не має нічого спільного з Церквою», - Глава УГКЦ
  • Птн, 20/09/2013 - 14:20

Сьогодні християни втомилися від церковних поділів. Це відчувається і серед православних, які не можуть зрозуміти, чому вони поділені на три Церкви, і серед вірних УГКЦ, котрі дедалі частіше запитують, коли ж буде єдина помісна Церква. Про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю для газети Львівської обласної ради.
 

За словами Глави Церкви, екуменізм буде можливий тоді, коли ми не «підлаштовуватимемо Церкву під якісь геополітичні проекти». «"Русскій мір" не має нічого спільного з Церквою. Це чергові пута, які хтось намагається накинути на УПЦ (МП) і використати в інтересах іноземної держави. Вірні цієї Церкви і самі це розуміють», - прокоментував він. 

Пригадуючи нещодавній візит до України кардинала Курта Коха, голови Папської ради для сприяння єдності християн, Блаженніший Святослав підкреслив, що тоді, фактично, уперше в історії відбулася зустріч Предстоятеля УПЦ, Глави УГКЦ, Папського нунція і голови цієї Папської ради. «Ми всі сиділи разом за одним столом у Києво-Печерській лаврі. Це була безпрецедентна подія! В історії важко згадати щось подібне на такому високому рівні. Навіть більше, зустріч була дуже конструктивна і тепла», - пояснив він. Власне, тоді Митрополит Володимир (Сабодан) сказав, що в справі екуменізму втрачено 20 років. «Думаю, що крок за кроком ми будемо йти до єдності, бо так нас навчав Ісус Христос. У такому світлі екуменізм є не тільки можливим, а й необхідним. Ми повинні розуміти, що без цього не можемо називати себе християнською спільнотою», - додав Предстоятель УГКЦ.

Пояснюючи поняття екуменізму, Глава і Отець УГКЦ сказав, що він полягає в пошуку єдності. У такому разі, на його переконання, релігійний релятивізм (позиція «а, все одно, яка Церква») - невиправданий. «Якщо будемо так чинити, то ніколи не матимемо своєї Церкви», - вважає архиєрей. Крім того, за його словами, у світі простежується тенденція релігійної безграмотності. «Часом чую, що навіть перші люди країни, коли прагнуть висловити свої релігійні почуття, використовують нехристиянську термінологію – говорять про енергетику, ауру. Це чужі речі… Тому потрібно навчити християн їхньої віри, рідної термінології. Тоді люди зможуть бути відкритими для екуменізму», - наголосив Блаженніший Святослав.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ