С. Христофора Буштин: Освіта - один з найкращих способів Євангелізації суспільства
  • Суб, 25/06/2016 - 10:45

Освіта, католицька школа - один з найкращих способів Євангелізації суспільства. Про це заявила Голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання с. Христофора Буштин, СНДМ, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року ПМВ проводить у Брюховичах.

"Сестри Служебниці мають служити, як Блаженна Йосафата, - там, де є найбільша потреба. Думаю, це непоганий принцип для місійної роботи", - зауважила сестра Христофора.

Вона відзначила, що Сестри Служебниці були першим жіночим місійним згромадженням. І підкреслила, що місійне значення освітніх інституцій сьогодні набирає особливої ваги.  "Останні три Папи, зокрема і сьогоднішній, говорять про важливість освіти як сфери Євангелізації. Що таке місія або Євангелізація? Це нести добру новину про Спасіння. І освіта, католицька школа - один з найкращих способів Євангелізації суспільства", - зазначила Сестра Служебниця.

"У країнах Європи, які дуже секуляризовані, зокрема Північні, такі як Шотландія, саме католицька школа є тим місцем, де дитина може почути про Христа, де дитина (і родина через неї) зустрічає Церкву. У нашому контексті католицька школа має інше значення - це приклад соціальної присутності Церкви. Водночас, якісно надана освіта може бути хорошим знаком Євангелізації", - зауважила Голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання.

С. Христофора відзначила, що греко-католицькі священики завжди були в проводі і національного, і культурного відродження. "Дуже часто священик був і пастирем, і вчителем, і порадником. Освітня/просвітницька функція зазвичай була провідною в діяльності наших священиків. І ця традиція повинна продовжуватися", - наголосила Сестра Служебниця.

Вона підкреслила, що для священиків, зокрема на місіях, важливо приділяти належну увагу питанням освіти і виховання. І закликала створювати на парафіях спільноти, - як для батьків, так і для дітей.