«Самбірсько-Дрогобицька єпархія народилася як плід П’ятдесятниці у синодальному діянні нашого народу!» — Блаженніший Святослав
  • Втр, 29/05/2018 - 09:30

Святий Дух є учителем істинної молитви! Він допомагає нам відкрити справжню красу, а також вчить нас тому, що людина передусім має на меті у своєму житті бути образом і подобою Бога. Ми відкриємо сенс слова життя, місії й служіння лише тоді, коли будемо об’являти Небесного Отця.

На цьому наголосив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у понеділок, 28 травня, під час Божественної Літургії в катедральному соборі Пресвятої Трійці в Дрогобичі з нагоди святкування 25-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

“Сьогодні, першого дня після П’ятдесятниці, Христова Церква своїми духовними очима вглядається в особу Святого Духа, який вчора у вигляді вогненних язиків спочив на усіх нас. Адже ми отримали силу з висоти для того, щоб жити Божим християнським життям, бо без Святого Духа немає духовного життя”, — такими словами Предстоятель УГКЦ звернувся до вірян на початку своєї проповіді.

Глава Церкви згадує слова святого Василія Великого про те, що ми мало звертаємо духовної уваги на особу Святого Духа. Насправді Він дуже близький нам, що навіть наша Літургія називає Його “милим гостем нашої душі”. Святий Дух є нашим особистим Утішителем, який вчить нас молитися, який є глибоко в нас, що ми навіть самі цього не до кінця можемо усвідомити. Він допомагає нам тоді, коли ми хочемо зробити щось добре в нашому житті.

Окрім цього, святий Василій Великий стверджує, що в наших розуміннях й спогляданнях Святого Духа ми можемо побачити, що Він ніколи себе не об’являє. Він радше об’являє Іншого, тобто Всевишнього. Тому апостол Павло називає Його “духом усиновлення”, бо Він з нашого серця взиває до Небесного Отця: “Авва!”

“Саме Святий Дух об’являє нам Ісуса Христа, нашого Спасителя, а також відкриває наш розум, щоб ми розуміли Священне Писання, вчить бачити та споглядати духовними очима Пресвяту Трійцю”, — зазначив духовний лідер греко-католиків.

Він також додав, що у Святому Дусі людина починає розуміти, що її життєве завдання — це об’явити справжнє обличчя Бога іншій людині і світові.

“Милий Гість нашої душі! Ми втішаємося Його присутністю між нами. Ми просимо в Святого Духа очистити нас від усякої скверни, дати нам благодать жити справжнім християнським життям, щоб Він міг у нас плодоносити! Є ще одна прикмета про Святого Духа... Як зазначив у VI ст. один незнаний африканський автор, у день П’ятдесятниці апостоли почали говорити іншими мовами, бо Святий Дух давав їм промовляти. А сила народу, яка зібралася в той день у Єрусалимі, чула провіщення Божого Євангелія, звернене саме до народу, до їхньої культури”, — сказав проповідник.

“Тепер ми бачимо, що Христова Церква, зокрема наша Українська Греко-Католицька Церква, говорить різними мовами та проповідує Євангеліє по всьому світу аж до краю землі. Проте якщо ми поглянемо на наше життя в Україні, то часом відчуваємо, що навіть тоді, коли ми говоримо однією мовою, то часто одне одного не розуміємо. Адже можновладець потребує однієї мови, а дитина — іншої... А ще іншої мови потребує дорослий юнак чи дівчина, які ставлять перед собою фундаментальні важливі питання, а ще іншої — богопосвячена особа... Проте всіма цими мовами сьогодні говорить наша Церква”, — зауважив Блаженніший Святослав.

Крім того, архиєрей згадав про ще один унікальний виявив П’ятдесятниці. Адже, за його словами, ми сьогодні радіємо у Святому Дусі, святкуючи Його свято і Його день.

“Цього дня у Дрогобичі є особливе торжество. Зараз ми зійшлися, щоб подякувати Господу і Святому Духові за 25 років існування цієї єпархії. Я пригадую собі, коли 25 років тому я, будучи молодим семінаристом, співав у семінарійному хорі під час Божественної Літургії, — згадує проповідник. — Я тоді уважно слухав декрет щодо проголошення нової єпархії. У ньому єпископи нашої Церкви сповіщали про створення нової важливої структури словами Діянь святих апостолів: “Сподобалося Святому Духові і нам...” Я тоді зрозумів, що кожен Синод Єпископів — це П’ятдесятниця, бо єпископи намагаються чинити те, що подобається Святому Духові. Тож ця єпархія народилася як плід П’ятдесятниці у синодальному діянні нашого народу. Тому, дякуючи Святому Духові за створення цієї єпархії, ми сьогодні молитовно згадуємо всіх владик, які тоді в синодальній П’ятдесятниці вчинили те, що сподобалося Святому Духові, а тому і їм. І ми бачимо, що це рішення було справді духоносним!” — підкреслив Глава УГКЦ.

З великою пошаною Блаженніший Святослав згадує і про першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії — владику Юліана Вороновського.

“У постаті владики Юліана Вороновського ми бачимо мужа, який, натхненний Святим Духом, ішов для того, щоб об’явити й приблизити кожному з нас єдиного Бога у Пресвятій Трійці, — розповідає Предстоятель УГКЦ. — Ми дякуємо владиці Юліанові за те, що він сам став живим каменем на подобу Христа, який ліг кістьми у фундаменти цієї єпархії. Споминаючи його і всіх його співпрацівників, ми вдячні Богу за кожного з них за те, що через їхні служіння вірні нашої Церкви на цих теренах відчули, що воістину Господь близько”, — промовив Глава Церкви.

“Ми також хочемо висловити вдячність Богу за наслідника на цьому єпископському престолі владику Ярослава (Приріза). Адже цього року він святкує 30-річчя свого священичого служіння та 55-річчя життєвого шляху. Кожен ювілей — це знак Божої дії!” — Глава УГКЦ подякував владиці Ярославу та його батькам за віддане та ревне служіння.

“У цей день, владико Ярославе, ми просимо Святого Духа, щоб Він і надалі наповнював вас благодаттю і щоб разом з вами та Самбірсько-Дрогобицькою єпархією ми могли славити єдиного Бога у Святій Трійці!” — наприкінці радісно побажав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, що в декреті про заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії зазначено, що вона, як одна зі спадкоємиць давньої єпископської кафедри Київської Церкви, була створена 12 липня 1993 року Божого грамотою світлої пам’яті Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ.