Саміт глав Церков Близького Сходу відбудеться в столиці Йорданії
  • Втр, 06/09/2016 - 13:10

XI генеральна асамблея Ради Церков Близького Сходу відкриється 6 вересня в столиці Йорданії. У ній візьмуть участь глави і представники всіх церковних громад регіону.

Як приймаюча сторона саміту виступить православний Єрусалимський Патріархат, канонічною територією якого є Йорданія. У зустрічі, зокрема, візьмуть участь: православний Антіохійський патріарх Іоанн Х, халдо-католицький патріарх Луїс Рафаель I, почесний латинський патріарх Єрусалиму Фуад Туаль, сиро-католицький патріарх Ігнатій Юсиф III, мелькітський (греко-католицький) патріарх Григорій III, коптський патріарх Тавадрос II.

Головною темою зустрічі стане нинішній стан християн на Близькому Сході, охопленому військовими конфліктами. Церковні єрархи розглянуть шляхи розвитку діалогу і мирного співіснування з послідовниками ісламу, а також надання гуманітарної допомоги біженцям та іншим жертвами конфліктів. Очікується, що християнські лідери звернуться до міжнародного співтовариства, світових і регіональних держав із закликом негайно сприяти припиненню встановлення миру в Сирії та Іраку.

Хашимітське Королівство Йорданія, яке вважає себе хранителем християнських святинь у Святій землі, вкотре висловило свою заклопотаність у зв'язку із загрозою скорочення і навіть зникнення християнської присутності в регіоні.

У неділю, 4 вересня, йорданський король Абдалла II прийняв коптського патріарха Тавадроса. Під час бесіди монарх зазначив, що Йорданія залишається прикладом гармонійного співіснування християн і мусульман.
У перший день свого візиту до Хашимітського королівства патріарх Тавадрос освятив коптський монастир св. Антонія в Мадабе, перший камінь якого заклав його попередник патріарх Шенуда III 2005 року. Глава Коптської Церкви також відвідав гору Нево, з висоти якої Мойсей побачив Землю обітовану.

Рада Церков Близького Сходу була заснована 1974 року в Нікосії (Кіпр). Сьогодні її штаб-квартира розташована у Бейруті.