Сампсон Странноприїмець, св.
  • Срд, 10/07/2013 - 00:46

Преподобний Сампсон Странноприїмець  був сином багатих і знатних римлян. У молодості він отримав прекрасну освіту, вивчив лікарське мистецтво і з любов'ю, безоплатно лікував хворих. Після смерті батьків святий Сампсон став щедро роздавати милостиню і відпустив на свободу своїх рабів, готуючись піти у пустелю.

Для цього він незабаром виїхав з Риму на Схід, але Господь вказав йому шлях іншого служіння ближнім і привів святого Сампсона до Константинополя. Оселившись у невеликому будинку, святий Сампсон став приймати подорожніх, жебраків, хворих і з ретельністю служив їм. Господь благословив труди святого Сампсона і дарував йому силу чудотворення. Він зціляв хворих не тільки як вправний лікар, але і як носій Божої благодаті. Поголос про святого Сампсона широко поширювався. Патріарх, закликавши його, посвятив у пресвітери. Одного разу важко хворому імператору Юстиніану (527 - 565) було одкровення, що він може отримати зцілення тільки через святого Сампсона. Помолившись, святий доторкнувся до хворого місця рукою, і імператор отримав полегшення, а незабаром зовсім видужав. У подяку він хотів нагородити цілителя золотом і сріблом, але святий відмовився і просив Юстиніана побудувати будинок прочан і лікарню. Імператор охоче виконав прохання.

Весь залишок свого життя святий Сампсон присвятив служінню ближнім. Він дожив до глибокої старості й після недовгої хвороби з радістю відійшов до Господа (+ бл. 530). Святий був похований в церкві святого мученика Мокія. Блія гробу святого Сампсона відбувалися численні зцілення. Його будинок прочан і лікарня залишалися відкритими, і святий не залишав свої турботи про стражденних. Він двічі з´являвся  недбайливому працівникові лікарні й картав його за лінощі. На прохання шанувальників святого Сампсона будівля прочан була перетворена на церкву, а поруч з нею було побудовано нову будівлю для прийому мандрівників. Під час сильної пожежі Константинополя полум'я не торкнулося будинку прочан святого Сампсона; за його молитвами пролився сильний дощ, який загасив пожежу.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua