СБУ використовує секту Догнала для провокацій в інтересах Кремля – Маринович
  • Птн, 17/01/2014 - 18:11

У четвер, другий день поспіль, офіційні ресурси Української греко-католицької церкви атакують невідомі хакери. Церковні сайти не доступні з вечора 15 січня. А двома днями раніше глава УГКЦ Святослав Шевчук повідомив про лист із Міністерства культури, в якому заступник міністра Кохан закидає УГКЦ «порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації» і додає, що це «може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій». Що стоїть за тиском на УГКЦ?
 
Приводом для листа міністерства став встановлений на Євромайдані молитовний намет, а поскаржились у Мінкультури представники «Української правовірної греко-католицької церкви» (УПГКЦ) – офіційно незареєстрованої і невизнаної релігійної організації в Україні. Так пояснили появу листа у Міністерстві культури.
 
Цей лист виник тому, що нині влада намагається залякати всі категорії суспільства, в тому числі і церкву, наголосив український правозахисник, колишній політв’язень Мирослав Маринович.
 
«Найвище керівництво, напевно президент, сказав: «Ну что там попов этих нельзя прижать?» А тоді починає працювати чиновницька мисля, як же ж виконати наказ. Починається творчість відповідно до своїх інтелектуальних і управлінських спроможностей. Прагнення «попугать этих попов», звичайно, було. Всіх «пугают», кожну суспільну категорію зараз намагаються пасивувати страхом, а чому це не зробити щодо церков», – зазначив Маринович.
 
Церкву не заборонити
 
Влада хоче тримати церкву на гачку, видаючи дозволи на богослужіння, каже Мирослав Маринович, бо це улюблена справа державних юристів і усіх хабарників – тримати на дозвільній системі усіх і вся.
 
«З церквою це не вийде, це цілковите нерозуміння природи церкви нерозуміння самої природи церкви. А тим паче не вийде з УГКЦ, бо не повернути минуле при всьому бажанні спецслужб. Бо якщо сталінському режиму не вдалося упокорити церкву, то нинішньому не вдасться», – каже правозахисник.
 
Лист міністерства до УГКЦ принижує вірян як громадян України, що лише підсилює неповагу людей до діючої влади. Релігієзнавець Ігор Ожиївський зазначає, що тільки тоталітарні держави намагаються підпорядкувати собі церкву.

«Тепер треба вдарити по УГКЦ. Керівники держави не є духовними людьми, не мають духовного морального стержня, а привести країну до економічного розвитку не духовні люди не можуть. Люди на Майдані хочуть змінювати систему влади, не лише осіб», – каже експерт.
 
Вибірковість СБУ
 
Служба безпеки України зауважила УГКЦ на Майдані, але роками не зауважує, що секта догналітів, «Українська правовірна греко-католицька церква», яка й поскаржилась на греко-католиків у міністерство, закликає керівника сусідньої держави втрутитися військовим шляхом у нинішній суспільно-політичний конфлікт, наголосив Мирослав Маринович .
 
«Що це, як не порушення закону, на який передусім СБУ мала б звернути увагу? Вона цього не робить саме тому, що догналіти – це проект Кремля. І СБУ чудово використовує цю секту для того, щоб робити потрібні Кремлю провокації», – говорить правозахисник.
 
На лист міністерства до курії УГКЦ зреагував одразу ж президент, сказавши, що «люди повинні мати право молитися там, де вони хочуть». У Верховній Раді зареєстровані два законопроекти, від представника Партії регіонів та опозиції, згідно з якими не буде обмежень щодо проведення молитов.
 
Міністерство культури надіслало лист лише УГКЦ, яка цьогоріч 11 квітня відзначатиме 25-річчя виходу церкви з підпілля, в якому УГКЦ перебувала з 1946 до 1989 років.

 

Галина Терещук

 

Джерело: www.radiosvoboda.org