Сценарій ліквідації УГКЦ був написаний працівниками НКВС/НКДБ
  • Пон, 13/03/2017 - 18:45

У студії Живого телебачення побував професор Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Володимир Сергійчук. Тема програми: Псевдособор 1946 року: ліквідація УГКЦ. Історик розказав, які насправді були причини скликання псевдособору 1946 року? Чому хотіли заборонити УГКЦ?

«Спроби знищити УГКЦ були одразу після трьох поділів Польщі. Коли до Росії відійшли Київщина, Волинь, Поділля, Білоруські терени, Холмщина, тоді таке завдання було поставлене російським самодержавством. Починаючи з кінця 20-х років XIX століття йшов процес нищення УГКЦ на теренах, які відійшли до Російської імперії», - зазначив Володимир Сергійчук в програмі «Відкрита Церква».

На думку історика, Собор 1946 року був лише логічним продовженням політики Російської держави щодо УГКЦ. «Сценарій ліквідації УГКЦ був написаний працівниками НКВС і поданий на підпис Сталіну в середині березня 1945 року», - зауважив Володимир Сергійчук. - «Вони підібрали священиків, які точно піднесуть руки, за усе, що їм скажуть. Делегатами були ті священики, яких уповноважило на це НКВС. І вони голосували не думаючи, бо головний момент - «повернення в лоно матері-церкви» - звучав абсурдно». 

Дивіться у програмі також коментар українського правозахисника, дисидента і релігієзнавця Мирослава Мариновича щодо ліквідації та відродження УГКЦ. Одразу після ефіру - документальний фільм «Ті, що вірні». Це історії людей, які протягом 43 роки зберігали свою віру у підпіллі. Герої стрічки пережили Сталіна, Хрущова і Горбачова, а їх долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.

Дивіться програму Відкрита Церква» у суботу, 18 березня о 14:15 на 5 каналі.

Відкривайте мудрість церкви разом із нами!