СДМ 2016: Молодь – будівничі мостів і милосердя
  • Птн, 27/07/2018 - 22:07

Проминули два роки від останнього Всесвітнього Дня Молоді та подорожі Папи Франциска до Кракова, що тривала від 27 до 31 липня 2016 року. Сотні тисяч юнаків і дівчат з усього світу, з’їхавшись на запрошення Святішого Отця у розпал Ювілею Милосердя до міста святих Івана Павла ІІ та Фаустини Ковальської, роздумували над темою «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя».

Прибуття і перші кроки

Перша зустріч Папи з юними паломниками відбулася на вулицях Кракова. Вони з великим ентузіазмом вітали його, стоячи обабіч дороги, під час переїзду з аеропорту ім. Івана Павла ІІ вулицями міста. Наприкінці дня Єпископ Риму привітав вірних з вікна архиєпископської резиденції, як це робили його попередники Іван Павло ІІ та Венедикт XVI.

Проща на Ясну Гору

Наступного дня Глава Католицької Церкви прибув до Марійського санктуарію на Ясну Гору в Ченстохові. Перед початком Святої Меси в наміренні польського народу з нагоди 1050-річчя Хрищення, він об’їхав між секторами, вітаючись із півмільйона паломників, що зібралися біля стіп Пресвятої Богородиці, прибувши з усієї Польщі. У каплиці Ченстоховської Богородиці, взявши участь у традиційному обряді виставчення чудотворної ікони, Папа подарував Пречистій Діві золоту троянду

Перша зустріч з молоддю

Ввечері у Кракові – перша зустріч з учасниками 31-го Всесвітнього дня молоді. На борту «еко-трамвая», разом з 15-ма юнаками й дівчатами з особливими потребами та їхніми супроводжуючи, Святіший Отець прибув до парку Блоні. Злива не погасила ентузіазму мільйона молодих людей, що брали участь у церемонії привітання Папи, тема якої була: «Покликані до святості».

Промовляючи до юнаків і дівчат, про походження яких свідчили майже 190 прапорів різних держав, Святіший Отець підкреслив, що милосердя має молоде обличчя. За його словами, милосердне серце спроможне полишити зручності та вміє стати притулком для інших. Він зазначив, що під час свого єпископського служіння зустрічав молодь, яка «із захопленням та заанґажуванням проживає своє життя та протистоїть тим, які кажуть, що нічого неможливо змінити», але також молодь, яка, здавалося, «вийшла на пенсію».

У цьому контексті Наступник святого Петра заохотив просити у Господа, щоби «скерував нас в пригоду милосердя, будування мостів та повалення стін» та щоб спонукав до «слухання тих, кого ми не розуміємо, які походять з інших культур і народів». Бо життя є повноцінним, коли його відправною точкою є милосердя.

До Апостолів Милосердя

У суботу вранці Папа здійснив прощу до санктуарію Божого Милосердя в Лаґєвніках на півдні Кракова. Він відвідав монастир, де жила та відійшла до вічності свята Фаустина Ковальська, помолившись біля її мощей, над якими встановлений перший образ Милосердного Ісуса, намальований згідно з вказівками святої за виразним Господнім наказом, отриманим під час видінь.

В санктуарії Божого Милосердя, посвяченому 2002 року святим Іваном Павлом ІІ, Святіший Отець висповідав вісьмох юнаків і дівчат. Опісля він прибув до розташованого неподалік санктуарію святого Івана Павла ІІ, де відслужив Святу Месу з польським духовенством і чернецтвом, по завершенні якої вшанував мощі святого Івана Павла ІІ, які зберігаються на престолі. Ця частина програми завершилася обідом з 13 юнаками і дівчатами, задіяними в приготування до СДМ.

Чування з молоддю

Ввечері Папа прибув до «Поля Милосердя» на околиці Кракова, щоб взяти участь у чуванні молоді, яке є однією з основних подій в програмі Всесвітніх днів молоді. Його привітали монад мільйон паломників. Тримаючись за руки з 6 представниками молоді, Святіший Отець перейшов через Святі Двері Милосердя.

Чування відбувалося у формі молитов, читання Божого слова, свідчень та театральної постановки. Папа відповів на запитання трьох молодих людей. Своє слово він розпочав із запрошення помолитися за молодь, що живе у країнах, які позначені війною, приєднуючись до прохання сирійки Ранд, що поділилася своїм свідченням. Святіший Отець підкреслив, що наша відповідь цьому світові, що перебуває у стані війни, називається братерство, спільність та родина.

Глава Католицької Церкви закликав не дозволити перемогти страхові, бо він веде до замкненості та паралічу. Але підступним паралічем, що може ще більше знищити молодь, він назвав «диванне щастя», тобто, зручне та безтурботне перебування вдома перед за комп’ютером чи іграми. Це «соціально прийнятний наркотик», який перетворює молодь у запаморочену та приспану, в той час, як інші вирішують про їхнє майбутнє:

«Час, який переживаємо, не потребує диванної молоді, але молоді, взутої в дорожні черевики… Сучасний світ вимагає від вас ставати головними дійовими особами історії, бо життя є прекрасним тоді, коли ми бажаємо прожити його, коли хочемо залишити слід», – наголошував Святіший Отець, додаючи, що Ісус потребує рук молоді, аби розбудовувати сучасний світ, а «ми, дорослі, потребуємо вас, молодих, аби ви навчили нас співжити серед різноманітності», сприймаючи мультикультурність «не як загрозу, але як шанс».

Христове Євангеліє – життєвий навігатор

Вранці 31 липня понад півтора мільйона паломників з усього світу та місцевих вірних зібралися на заключну Святу Месу. Глава Католицької Церкви послав паломників, як учнів та свідків Божого милосердя, скріплених досвідом цього паломництва та тримаючи в руках Ісусове Євангеліє як «навігатор» на життєвих дорогах. Коментуючи євангельський уривок про митаря Закхея, який перемінив своє життя після зустрічі з Ісусом, Папа вказав на три перешкоди.

Першою може стати низький зріст. Це молодь, яка тримається здалека від Ісуса, бо не почувається відповідною через свої гріхи чи помилки. Але Бог, за словами проповідника, розраховує на кожного, бо кожен є важливим у Його очах. Наступна перешкода – паралізуючий сором, який Закхей подолав, ризикнувши, і це є секретом радості. Врешті, перешкодою може стати шемрання натовпу, що блокує та критикує.

«Вас можуть називати мрійниками, бо вірите в нове людство, що не приймає ненависті між народами, не бачить кордони між країнами, як бар’єри та оберігає власні традиції без егоїзму та образ. Не знеохочуйтеся, своєю усмішкою та своїми відкритими обіймами ви проповідуєте надію», – сказав Святіший Отець, зауважуючи, що перебуваючи під Ісусовим поглядом, що сягає за межі вад та бачить особу, юнаки і дівчата можуть «мирно боротися за чесність і справедливість».

До зустрічі в Панамі.

Після Причастя Папа Франциск вручив юним представникам всіх континентів запалену лампадку, як символ іскри Божого милосердя, яку молодь повинна нести до своїх домівок та середовищ, а тоді звернувся з коротким словом перед проказуванням молитви «Ангел Господній», під час якого повідомив про те, що наступний етап паломництва, започаткованого святим Іваном Павлом ІІ у 1985 році, відбудеться 2019 року в Панамі.