Секретар Папської комісії по Латинській Америці: Папа Франциск захищатиме основні принципи християнського вчення
  • Нед, 14/04/2013 - 21:41
Секретар Папської комісії по Латинській Америці: Папа Франциск захищатиме основні принципи християнського вчення

Уругвайський юрист, Гусман Карикіра, який є секретарем Папської комісії по Латинській Америці, тісно співпрацював з колишнім архиєпископом Буенос-Айреса. Він працює у Ватикані з 1977 р. і, як сам зазначає, це дозволяє йому стверджувати, що всі жести нового Папи абсолютно спонтанні.

"Він не робить демагогічних знаків, щоб  справити гарне враження:  він просто такий, як людина, і як пастир, і буде продовжувати залишатися таким", – сказав Карикіри порталу "Terre d'America". Для колишнього підсекретаря Папської ради у справах мирян нинішній Папа відповідний до того моменту, який переживає Церква, так як Буенос-Айрес, архиєпископом якого до недавнього часу був Святіший Отець, являє собою своєрідну модель сучасної ситуації, в якій опинилися католики. Це величезне космополітичне місто, "уважне до європейської думки, з найбільшою культурною та інтелектуальної щільністю в Латинській Америці". Тут сильне християнство, але в той же час проявляється повна секуляризація, типова для Заходу. Кардиналу Бергольйо довелося щодня зіштовхуватися з усім цим, і робив він це завжди на основі євангельського радикалізму, звернув увагу Карикіри.

Сьогодні, за 30 днів понтифікату, багато людей задаються питанням, як новий Папа буде реагувати на питання, пов'язані з моральною сферою, звернув увагу ватиканський співробітник і висловив переконання, що Понтифік з Латинської Америки буде захищати основні принципи християнського вчення, але не прагнучи до конфронтації типу "стіна на стіну". Він буде підкреслювати красу християнського досвіду, щоб моральні норми стали більш зрозумілими сучасній людині. Різкі слова з його уст будуть звучати завжди з позиції милосердя, яка чітко розрізняє, що є зло, гріх  від того, хто робить помилки і не підлягає осуду, але вартує обіймів любові.

Гусман Карикіри нагадав, що Папа Франциск завжди виступав проти ідеологій, які не цінують людської особистості, в тому числі тоталітарного соціалізму, так само як і капіталістичного неолібералізму з утопією саморегулюючого ринку.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va